MTI

| 2021. 11. 18. – 14:30 | Lengyelország |
Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak - mondta Mateusz Morawiecki. Fotó: Internet

Hirdetés

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni - írja az MTI.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan "a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását" célozza.

"Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül" - tette hozzá.

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket - mondta.

Mint mondta, a minszki rezsim "fegyverként használja a migránsokat", akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt jelenti, hogy "egész Európát védelmezzük a határunkon".

"A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba" - mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy "mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat", amely egyben "Európa és a NATO keleti határa".

"Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé" - mondta a lengyel kormányfő.

"Ha nem védjük meg határozottan a határainkat Európában, akkor százmilliók próbálnak majd Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába, és különösen Németországba jönni" - tette hozzá.

"Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?" - jegyezte meg.

Arról is szólt, hogy "teljességgel" elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert "veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust". Ez Európa és a egész világ számára "veszélyes politika" volt - mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon augusztus óta kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent.

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba.

A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Irak repülőket küld Minszkbe a migránsok hazaszállításáért. A migránsokat térítésmentesen szállítják haza.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés