Karpat.in.ua
| 2021. 11. 18. – 10:00 |
Rendkívüli állapotot rendeltek el helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak. Fotó: Internet

Hirdetés

Rendkívüli állapotot rendeltek el helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította.

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott - írja az MTI.

A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.

„Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban” – fogalmazott Horgan.

A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.

A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt.

A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az évszázad kanadai vihara elvágta a külvilágtól Vancouvert. A hatóságok által az évszázad viharaként leírt óriási vihar gyakorlatilag megszakította a közúti és vasúti összeköttetést a kanadai Vancouver városával, a kikötőt is lezárták.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.