Közélet | 2021. 11. 18. – 09:16 |
A dokumentum 3,4–5,1 ezer hrivnya összegű pénzbírságot ír elő a gyógyszerek kiskorúak számára történő értékesítése esetén. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a Legfelső Tanács a második olvasatban és összességében elfogadta a közigazgatási szabálysértési törvénykönyv módosításáról szóló 5123-1. sz. törvényt, amely a gyógyszerek kiskorúaknak történő értékesítéséért járó felelősségre vonást állapít meg.

A megfelelő döntésre 315 parlamenti képviselő szavazott. A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint kiskorúnak minősül a 14. életévét be nem töltött személy - írja a Fakty.com.ua hírportál.

A dokumentum 3,4–5,1 ezer hrivnya összegű pénzbírságot ír elő a gyógyszerek kiskorúak számára történő értékesítése (beleértve az interneten keresztül is) és szállítása esetén.

Ismételt ilyen jogsértés esetén a bírság 5,1-6,8 ezer hrivnyát tesz ki.

Ezen túlmenően, az 5123-1. számú törvény felelősségre vonást ír elő a vény nélkül értékesített gyógyszerekért (ha a gyógyszer ezt megköveteli). Emiatt 850 és 1,7 ezer hrivnya közötti bírságot szabnak ki.

Az ilyen jogsértés ismételt elkövetése 1,7 ezer és 3,4 ezer hrivnya közötti pénzbírságot ír elő.

Mihajlo Raduckij, az ukrán Legfelső Tanács nemzetegészségügyi bizottságának vezetője elmondta,

hogy ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy korlátozza a serdülők gyógyszerhez jutását.

Ugyanis a statisztikák szerint az esetek 60%-ában az öngyilkos gyerekek gyógyszereket használnak öngyilkossághoz. Számukra ez a legelérhetőbb módja az öngyilkosságnak.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy elektronikus fegyvernyilvántartás jelenik meg Ukrajnában. Ezzel párhuzamosan egyszerűsödik a nyilvántartásba vételi eljárás, és erősödik a felette való ellenőrzés.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.