Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 19. – 09:00 | Ukrajna |
Ukrajnában ezen a télen az előrejelzések szerint meglehetősen instabil lesz az időjárás. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában ezen a télen az előrejelzések szerint meglehetősen instabil lesz az időjárás. A megszokottnál több fokkal melegebbnek ígérkezik a december.

Januárban és februárban azonban előfordulhatnak erősen fagyos időszakok

- mondta el Mikola Kulbida, az Ukrán Hidrometeorológiai Központ vezetője, akit az RBC.ua idéz.

Mint Ukrajna főjóslója kifejtette, az elmúlt 30 évben jelentősen megváltozott az éghajlat. Az év leghidegebb hónapjaiban a hőmérséklet 2-2,5 fokkal, nyáron pedig 1,5-2 fokkal emelkedett. Az őszi és tavaszi időszakok időtartama jelentősen lecsökkent.

Kulbida előrejelzése szerint Ukrajnában tovább változik az éghajlat, és a jövőben nem csak a déli régiókban, hanem az ország más területén is megszűnik a tél.

2021-2022 téli előrejelzés

Decemberben jóval melegebb lesz a szokásosnál, s az előrejelzők szerint nem kell számítani természeti katasztrófára ezen a télen.

"A decemberi átlaghőmérséklet erre az időszakra a szokásosnál magasabb lesz. Vagyis elég meleg lesz a december. Lesznek téli megnyilvánulások, lehűlés, hó, de természeti katasztrófákra nem számítunk" – jegyezte meg Kulbida.

Hozzátette, idén komoly fagyok is előfordulhatnak, és január-februárban hirtelen érkezhetnek.

"Ami januárt és februárt illeti, a jelenlegi éghajlati viszonyok mellett nem lehet más telünk, mint meleg. A megnövekedett hőmérsékletű meleg tél hátterében azonban biztosan jön a hideg idő, a fagyok elérhetik a 25 és 30 fokot is. De a 30-40 évvel ezelőtti telekhez képest a jelenlegi fagyos időszakok rövid életűek lesznek” – mondta az Ukrán Hidrometeorológiai Központ vezetője.

Nem lesz sok hó

Amint azt Vazira Martazinova, az Országos Tudományos Akadémia Ukrán Hidrometeorológiai Intézetének éghajlatkutatási és hosszú távú időjárás-előrejelzési osztályának vezetője a közelmúltban tartott tájékoztatóján elmondta, Ukrajnában november végén kezdődik a tél, és egészen február végéig tart majd.

Előrejelzései szerint december elején erős lehűlés kezdődik - akár -10 fokig is süllyed majd a levegő hőmérséklete. December nagy részében pedig mínusz 2-3 fokos fagyfok között marad a hőmérséklet.

Újévkor nem lesz hó, de a hőmérséklet ismét csökken. Januárban és februárban csapadék és havas eső várható.

Stabil hótakaró csak januárban lehetséges.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés