Politika | 2021. 11. 19. – 13:24 |
Az orosz és a fehérorosz elnök egyeztetése nem elégséges a migrációs válság megoldásához. Fotó: Internet

Hirdetés

Az orosz és a fehérorosz elnök egyeztetése nem elégséges a migrációs válság megoldásához, ehhez közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Fehéroroszország és az Európai Unió között - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak, miután Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka pénteken ismét telefonon beszélt egymással.

Putyin és Lukasenka a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság november 8-i kezdete óta tartott ötödik telefonos kapcsolatfelvétele során Peszkov szerint mély aggodalmuknak adtak hangot a lengyel rendvédelmi és katonai erőknek "a menekültekkel, migránsokkal szembeni, meglehetősen agresszív fellépése miatt" - írja az MTI.

A Kremlnek a tárgyalásról kiadott közleménye szerint a felek "elfogadhatatlannak" és "kegyetlennek" minősítették,

hogy a lengyel határőrök "durva erőszakot és különleges eszközöket vetettek be".

Lukasenka tájékoztatta Putyint Minszknek a migrációs válság okozta feszültség csökkentése érdekében tett lépéseiről, valamint az Angela Merkel ügyvezető német kancellárral szerdán folytatott tárgyalásáról.

A Kreml sajtószolgálata által kiadott tájékoztatás szerint a két elnök a migrációs válság mellett szót ejtett a kereskedelem és a gazdaság területén folyó kétoldalú együttműködésről.

A Minszk által kiadott közlemény ehhez hozzátette, hogy a felek tárgyaltak a 28 szövetségi program megvalósításáról is.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy leállították a határostromot Kuznica Bialostocka határátkelőnél. Leállították a lengyel rendvédelmi erők a Kuznica Bialostocka határátkelőnél kedd délelőtt megkezdődött ostromot, amely során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be, a határt védők közül hárman megsérültek.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.