Politika | 2021. 11. 19. – 08:00 |
Kuleba arra reagált, hogy az orosz külügyminisztérium publikálta a "normandiai négyek" találkozóiról folytatott bizalmas levelezést. Fotó: Internet

Hirdetés

Legutóbbi lépéseivel Moszkva végső csapást akar mérni a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos megoldására hivatott, úgynevezett normandiai formátumra, amelyben Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vesz részt - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Az ukrán diplomácia vezetője arra reagált, hogy szerda este az orosz külügyminisztérium publikálta honlapján Szergej Lavrov orosz, Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterek a "normandiai négyek" találkozóiról folytatott bizalmas levelezését - írja az MTI.

Ezt a lépést az orosz külügyi tárca azzal magyarázta, hogy állítólag folyamatosan "eltorzítják" a "normandiai négyek" külügyminiszteri találkozóinak megtartására,

illetve azok tartalmára vonatkozó orosz álláspontot.

A levelezésben Lavrov - orosz források szerint - többször is rámutatott annak fontosságára, hogy a "normandiai négyek" találkozói ne üres protokollesemények legyenek, és ezek megrendezése előtt Ukrajna teljesítse a korábbi kötelezettségvállalásait, egyebek között kezdjen közvetlen tárgyalásokat a donyecki és a luhanszki szakadár "népköztársaságokkal". Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a levelezés, amely konkrét orosz javaslatokat is tartalmaz, azt bizonyítja, hogy a rendezési folyamatban éppen Moszkva játszott konstruktív szerepet, és most már lehetetlen lesz azt bizonygatni, hogy blokkolta a rendezési folyamatot.

Ezzel szemben az ukrán külügyminiszter kijelentette: Moszkvának ez a lépése nyilvánvalóan arra irányul, hogy "kivégezze" a normandiai formátumot, mivel nem érdekelt annak fejlesztésében, ezt viszont Kijev nem fogja hagyni. Hozzátette, hogy Oroszország a lépéssel saját hitelességét ásta alá.

"Egyet mondhatok: megállapodtunk német és francia kollégáinkkal, hogy nem adjuk meg Oroszországnak azt az örömet, hogy valaki más kezével rombolja le a normandiai formátumot. Azon fogunk dolgozni, hogy bevonjuk az Oroszoroszági Föderációt a tárgyalási folyamatba, a konfliktus megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítésekbe" - hangoztatta Kuleba.

Hozzátette, hogy a bizalmas levelezés nyilvánosságra hozatala tovább nehezíti a munkát a normandiai formátumban, de ez folytatódni fog,

mert Ukrajna "a békében, az igazságos megoldásokban és a biztonságban" érdekelt.

Kijev álláspontja változatlan abban a kérdésben, hogy nem folytat közvetlen tárgyalásokat a szakadár "népköztársaságok" képviselőivel, akiket Ukrajnában az önkényes elszakadási kísérletben és a fegyveres konfliktusban betöltött szerepükért hivatalosan terrorizmussal gyanúsítanak, másrészről az agresszornak minősített Oroszország által irányított "báboknak" tartják őket.

A közvetlen tárgyalások hiányának áthidalására jött létre a minszki összekötő csoport, amelyben Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselői vesznek részt, valamint a normandiai formátum - Ukrajna és Oroszország mellett - Németország és Franciaország bevonásával. Kijev emellett ragaszkodik ahhoz az álláspontjához is, hogy nem rendezhetők meg a minszki megállapodásban előírt helyi választások a Donyec-medencei megszállt területeken az előtt, hogy Oroszország kivonná katonáit és fegyvereit a térségből,

s visszaadná az ellenőrzés lehetőségét az ukrán félnek az orosz-ukrán határ teljes hosszán.

2018 februárjában lépett életbe a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszornak, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. Moszkva váltig cáfolja, hogy támogatná fegyverekkel, illetve katonákkal a kelet-ukrajnai szakadárokat, a Donyec-medencében dúló háborút Ukrajna belső konfliktusának, polgárháborúnak nevezi.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva várja a választ a normandiai együttműködésről szóló levelezés közzétételére. Moszkva várja a Nyugat válaszát arra, hogy nyilvánosságra hozta az orosz, a német és a francia külügyminiszternek az ukrajnai válság rendezésére létrehozott "normandiai csoport" találkozóiról folytatott levelezését.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.