Politika | 2021. 11. 19. – 15:00 |
Újabb migránskaraván indult csütörtökön a dél-mexikói Tapachula városból az Egyesült Államok felé. Fotó: Internet

Hirdetés

Újabb migránskaraván indult csütörtökön a dél-mexikói Tapachula városból az Egyesült Államok felé, miközben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök Washingtonban a bevándorlásról kezdett tárgyalásokat amerikai partnerével, Joe Bidennel.

A mexikói hatóságok közlése szerint mintegy kétezer, főként közép-amerikai és haiti migráns alkotja az újabb menetoszlopot. Az emberek Tapachulából hátizsákokkal a vállukon vagy más csomagokkal a fejükön vonultak ki  -írja az MTI.

A kisgyermekek a szülők vállán vagy zörgő babakocsikban utaztak.

A hondurasi Alex Leyva elmondta, hogy már másodszor próbál északra utazni egy karavánnal. Először október 23-án indult el egy csoporttal, de megbetegedett, és ki kellett szállnia. A mexikói bevándorlási ügynökök visszaküldték Tapachulába, ahol már beadta az okmányokat a menedékkérelmi eljáráshoz Mexikóban.

„Az én országomban a legrosszabb a gazdasági és bűnözési helyzet, valamint éhínség van” – mondta Leyva. „Nincs oktatás a gyerekeknek. Ezért döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy megpróbáljuk elérni a célunkat, hogy jobb életet élhessünk” – tette hozzá.

A helyi rendőrség szabályozta a forgalmat, miközben a migránsok a város külterülete felé haladtak. A hatóságok nem próbálták megállítani őket. A korábbi karaván, amellyel Leyva először utazott, most a Mexikói-öböl partján fekvő Veracruz állam déli részén tartózkodik, de a korábbi, mintegy négyezerről néhány száz főnyire apadt.

Luis Garcia Villagran, a mexikói Emberi Méltóság Központjának munkatársa szerint a migránsok olyan dokumentumokat követelnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egész Mexikóban tartózkodhassanak.

A mexikói kormány azt a politikát folytatja, amely szerint migránsokat igyekeznek az ország legdélebbi részén tartani, hogy enyhítsék a nyomást az amerikai határon.

Ezek a déli államok azonban a legszegényebbek, és Mexikó északi államaiban sokkal több lehetőség van munkát találni. Garcia Villagran elmondta, hogy a bevándorlási ügynökök még azokat a migránsokat is feltartóztatták és Tapachulába küldték vissza, akik humanitárius vízumot kaptak, amely lehetővé tenné számukra, hogy Mexikóban utazhassanak.

A guatemalai határhoz közeli Tapachulába kényszerült migránsok nagyon csalódottak menedékjogi ügyeik lassú elbírálása miatt. Arra panaszkodnak, hogy nem tudnak olyan munkát találni, amellyel el tudnák tartani családjukat.

Néhány évvel ezelőtt kezdődött a karavánok menetelése, amelyek olyan emberekből állnak, akiknek nem volt pénzük megfizetni az embercsempészeket, és az a céljuk, hogy a tömegben biztonságban haladhassanak az amerikai határ felé.

Az utóbbi időben azonban Guatemala és Mexikó hatóságai egyre határozottabban próbálják felszámolni menetoszlopaikat.

Lopez Obrador a csütörtöki észak-amerikai vezetői csúcstalálkozó egyik prioritásaként nevezte meg a régió migrációjának kezelését. Sürgette a Biden-kormányt, hogy fektessen be egy faültetési program kiterjesztésébe, amely a gazdáknak fizet azért, hogy bizonyos fafajtákat ültessenek a földjeiken. A pénz lehetővé teszi a vidéki szegények számára, hogy a földjükön maradjanak, és ne érezzék a gazdasági nyomást a kivándorlásra.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Irak repülőket küld Minszkbe a migránsok hazaszállításáért. A migránsokat térítésmentesen szállítják haza.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.