MTI

| 2021. 11. 02. – 17:30 | Románia |
Az utóbbi napon 586 nyilvántartott koronavírusos beteg vesztette életét. Fotó: Internet

Hirdetés

Romániában több mint egy hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések üteme, de továbbra is növekszik a járvánnyal összefüggő elhalálozások mozgóátlaga, kedden pedig ismét rekordot döntött a 24 óra alatt regisztrált Covid-halálesetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon minden korábbinál több, 586 nyilvántartott koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát - írja az MTI.

Romániában október 19-én ugrott először ötszáz fölé az áldozatok száma.

Ez a negyedik olyan nap, amikor több mint ötszáz halálesetet jelentettek.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás egyelőre nem csökkent: továbbra is közel húszezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, a Covid-részlegek intenzív terápiás helyei mindenütt telítettek, ezekben kedden 1876 súlyos betegnek jutott hely.

Horatiu Moldovan, a bukaresti Floreasca sürgősségi kórház érgyógyászati és szívsebészeti klinikájának vezetője "egészségügyi humanitárius katasztrófaként" jellemezte a romániai kórházakban kialakult helyzetet.

"Több mint ötszáz Covid-haláleset van az országban naponta, a páciensek kórházi folyósokon, a sürgősségi ügyeleten vagy éppenséggel a mentőautóban halnak meg. Maximális válságban vagyunk. Még a Covid-tüdőgyulladásos eseteket sem tudjuk mind kezelni, nyilvánvaló, hogy ez a krízis a többi páciensre is erősen kihat. A járványügyi operatív törzs elrendelte, hogy minden halasztható műtétet át kell ütemezni, hogy a rendszer csak a legsürgősebb esetekre összpontosíthassa erőforrásait" - idézte a Hotnews.ro hírportál a volt egészségügyi államtitkárt.

Az egészségügyi szakemberek a fertőzési adatokból arra következtetnek, hogy október 20. környékén tetőzhetett a járvány negyedik hulláma Romániában,

amikor az újonnan regisztrált fertőzések heti mozgóátlaga elérte a 15 ezret.

Azóta mintegy 25 százalékkal csökkent a heti mozgóátlag. Kedden 11 073 új fertőzést diagnosztizáltak.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.