Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 02. – 09:51 | Ukrajna |
Az eladót és a vevőt is felelősségre vonja a rendőrség. Fotó: Internet

Hirdetés

A legfrissebb adatok szerint Ukrajnában több mint 5 millió embert oltottak be teljesen a koronavírus ellen. Azonban nem mindenki akarja beoltatni magát.

Az országban virágzik a hamisított covid-igazolások feketepiaca.

A Podrobnosti.ua hírportál kiderítette, hogy valóban lehetséges-e ilyen "szolgáltatást" kapni, és mennyibe kerül a hamis covid-igazolás.

A hamis covid-igazolások piacán több kereskedőcsoport működik. Egyik csoportba az állami klinikák orvosai tartoznak. Ott az tapasztalható, hogy az orvos ismerősei  hamis iratot vettek az orvosuktól, és ezt elmesélték másoknak is. Így áramlik az információ egyik embertől a másikig.

Vaszilij Zsivotenyuk kijevi oltási koordinátor szerint az ilyen "orvosok" az oltóanyagot a palackból a mosogatóba öntik, de az adatok (az oltóanyag neve és sorozatszáma) bekerülnek a nyilvántartásba. Azaz valójában az igazolás nem hamis, hanem valódi.

Az ügyletben a vakcinák ára a következő:

  • Pfizer - 5200 hrivnya;
  • Moderna - 4500 hrivnya;
  • CoronaVac - 3500 hrivnya.

Ugyanakkor ha az illető ilyen "szolgáltatást" vesz igénybe egy orvostól, akkor nagy valószínűséggel bekerül a covid-oltások állami nyilvántartásába. Ha azonban később mégis szeretne oltást kapni, ezt nem fogja tudni megtenni. Az egyetlen lehetőség az lenne, hogy megvárja, amíg az oltási igazolás lejár.

Más "üzletemberek" az interneten kereskednek a covid-igazolásokkal.

Természetesen nem lehet célirányosan ilyen ajánlatot találni a Google-keresésben. Ha azonban valóban kitűzünk egy célt, a Telegramon és a Facebookon több, fizetős szolgáltatást kínáló közösségbe is bekerülhetünk, hogy az oltások ne okozzanak "helyrehozhatatlan egészségkárosodást".

A hírportál munkatársainak sikerült felvenni a kapcsolatot az ilyen szervezetek több vezetőjével, és minden részletet megtudni.

A beszelgetőpartnerek csak előleg vagy teljes összeg befizetése után vállalták a "munkát". Ugyanakkor néhányan még arra sem voltak hajlandóak, hogy legalább némi bizonyítékot szolgáltassanak tevékenységükről. Ez a lehetőség nagyon kockázatos az "ügyfél" számára. Ha csalók hálózatában találja magát, pénz és bizonyítvány nélkül marad.

Mi fenyegeti az eladókat?

Jelenleg mintegy 300 büntetőeljárás indult Ukrajnában oltási igazolások hamisítása miatt. Emiatt az eladókat büntetőjogi felelősség terheli - pénzbírság vagy hat hónapig terjedő letartóztatás, vagy legfeljebb két évig terjedő szabadságkorlátozás.

"Amikor a beteg az intenzív osztályon fekszik, elmondja, hogy be van-e oltva, vagy megvette a covid-igazolást és ki csinálta meg neki. Ezért ez az információ előbb-utóbb az egészségügyi dolgozók, a bűnüldöző szervek és hasonlók számára ismertté válik" - mondta Ihor Kuzin ukrán egészségügyi tisztifőorvos.

Mivel terheli ez a vásárlókat?

Nem csak az eladót terheli a felelősség a hamisított okmányért. Mindkét esetben büntetőjogi felelősség áll fenn okmányhamisítás miatt.

A vevőt többek között 850 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal, 6 hónapig terjedő letartóztatással vagy 2 évig terjedő szabadságkorlátozással sújthatják.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja, hogy hozzanak létre egy külön cikkelyt Ukrajna Büntetőtörvénykönyvében a covid-igazolások hamisításáról. A változtatásokat a következő kormányülésen tárgyalják meg.

Természetesen az Ön döntése, hogy beoltja-e magát a koronavírus ellen, vagy sem. Fontos azonban észben tartani, hogy hamis covid-igazolással védtelen lesz egy súlyos és fertőző vírussal szemben, amely már sok embert megölt.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.