Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 20. – 08:08 | Kárpátalja |
A benei Anicka-Hadady Csilla már gyermekkorától a kézműves termékek szerelmese.

Hirdetés

Manapság újra divattá lettek a kézműves termékek. Egy-egy magunk készítette asztal- vagy fenyőfadísz, ajtókopogtató mindig szebb és egyedibb, mint egy boltban vásárolt tucatáru. A benei Anicka-Hadady Csilla már gyermekkorától a kézműves termékek szerelmese. Elsajátította a horgolás mesterségét, és évek óta szebbnél szebb angyalkákkal, állatfigurákkal lepi meg vásárlóit. Neve a kézműves lekvárok kedvelőinek is ismerősen csenghet, Csilvárjai nemcsak finomak, de díszes ékei is egy-egy lakásnak.

– Kérem, meséljen magáról! Honnan indult?

– Benében születtem, tanulmányaimat a helyi általános iskolában kezdtem, majd a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában érettségiztem. Iskola után egy darabig Magyarországon dolgoztam, majd kis ideig itthon, később megint külföldön, de sehol sem találtam igazán a helyem. Férjhez mentem, és úgy döntöttünk a férjemmel, hogy itthon próbálunk meg boldogulni. Mindig is érdekelt a kézműveskedés, már gyermekkoromban kötöttem ruhákat a babáimnak. Édesanyám, nagymamám és nagynéném is varrtak, horgoltak – valószínűleg családi örökségként kaptam ennek szeretetét. Tizenegy évvel ezelőtt egy ismerősöm hatására kezdtem el karácsonyfadíszeket, angyalkákat horgolni. A kezdetben hobbiként indult időtöltés mára a szenvedélyemmé vált.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Akkoriban még nehezebben tudtuk beszerezni a megfelelő alapanyagokat. Ahhoz, hogy szép terméket állíts elő, minőségi hozzávalókból kell dolgozni. De, hála Istennek, mindig sikerült megtalálnom azokat a lehetőségeket, amelyekből össze tudtam állítani a kézműves termékeimet. Emellett mindig a tökéletességre törekszem, ha valami nem sikerül, lebontom és újrakezdem. Addig csinálom, amíg olyan nem lesz, amilyennek megálmodtam. Időközben egy kedves barátom elhívott egy fesztiválra, hogy próbáljam meg ott eladni a termékeimet. Hála Istennek, minden darabomat sikerült értékesítenem, és attól kezdve minden fesztiválon megtalálható vagyok.

–   Mit kérhetnek öntől a megrendelők?

– Bármit elkészítek, ami meghorgolható. Ilyenek az angyalkák, harangok, hópelyhek, babák, nagyobb méretű állatkák, gyöngyökkel díszített ékszerek, gyűrűpárnák. Húsvétra csibéket és tojásokat készítek, de őszies dekorációk, asztaldíszek is kérhetőek tőlem. A legnagyobb kihívást egy dinoszaurusz jelentette számomra. A 45-50 cm-es állatka sokáig készült, de megérte, mert nagyon szép lett.

– A horgolás mellett kézműves lekvárokat is készít.

– Mint említettem, sok fesztiválon megfordultam már. Egyik alkalommal egy barátom kért meg, hogy az ő lekvárjait tegyem a kézműves termékeim mellé, hátha azok is érdekelnék a vásárlókat. Ekkor jött az ötlet, hogy az otthon lévő gyümölcseinkből próbáljunk meg mi is lekvárt főzni. Kezdetben egy ismerősömmel közösen vágtunk bele, majd külön váltunk és ma már a párommal ketten készítjük a finomságokat. Ezek rézüstben készülnek, kevés cukor hozzáadásával, de van cukormentes termékünk is. Emellett szörpöket is készítünk. A Csilvár megnevezés a nagyobbik fiam keresztanyjától származik, mindig hozzá fordulok, ha valamilyen frappáns nevet kell kitalálni.

–  Egy ideje díszgyertyák készítésével is foglalatoskodik.

– Három éve a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács Kézműves Szakbizottságának az elnöke lettem, minden éven támogatunk 10-14 fesztivált, amire a kis kézműves csapatommal kijárunk, hogy portékáinkat értékesítsük. Ezeken az eseményeken észrevettem, hogy hiánycikk a díszgyertya. Így jött az ötlet, hogy akkor azt is próbáljuk ki. Varga-Roszoha Gabriella, kedves barátom segítségével készülnek ezek a gyönyörűségek, megnevezésünk pedig a kettőnk keresztnevéből ered, így lettünk CsiGa. Különböző színű, formájú gyertyák kaphatóak nálunk, s advent közeledtével nem maradhat ki a klasszikus három lila és egy rózsaszín színű szett sem.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon szeretem csinálni, ez a mindenem. Az idei évtől a lekvárunk Kárpátaljai márkacsalád-termék lett, ami nagy büszkeség nekünk. Emiatt növelnünk kellett az elkészített lekvárok számát, amely plusz feladatokat hozott. Azonban minden perce megéri. Engem az alkotás kikapcsol és feltölt. Szeretek az emberekkel beszélgetni, közvetlen személyiség vagyok, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kelendőbbek a termékeink.

– Milyen tervei vannak?

– Nagy álmom egy lekvárda létrehozása, amely a Csilvárda nevet kapná. Természetesen ehhez sok erőfeszítés, munka és kitartás szükséges, amely a horgolt termékek vagy a gyertyaöntés mellett nem egyszerű, de bízom benne, hogy meg tudjuk valósítani.

– Mi pedig sok sikert kívánunk hozzá!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés