MTI

| 2021. 11. 20. – 09:44 | Ukrajna |
Ukrajnában az elmúlt két hétben fokozatosan csökken a koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány az országban túljutott a tetőpontján - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában az elmúlt két hétben fokozatosan csökken a koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány az országban túljutott a tetőpontján - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken egy tévéműsorban, miközben a járvány kezdete óta elhunytak száma meghaladta a nyolcvanezret.

"Az elmúlt 11 hét során először, a legutóbbi két hét alatt folyamatosan tapasztalható az esetszám, valamint a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának csökkenése. Ez azt jelzi, hogy már túljutottunk a csúcson, és előre láthatóan tovább folytatódik a csökkenés"

- fogalmazott a tárcavezető. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy egyes európai országokban ismét gyorsult a járvány terjedése, vagyis nagy a veszélye annak, hogy

Ukrajnában is jöhet egy újabb hullám, amely a mostanit követően "rögtön beindul".

Ljasko elmondta, hogy

eddig a felnőtt ukrán lakosságnak a negyven százaléka vette fel a védőoltás legalább egy adagját.

A harmadik, erősítő oltások beadása szavai szerint akkor kezdődhet az országban, ha már az ukránok hatvan százaléka megkapta legalább az első dózist a védőoltásból - közölte az MTI.

Közölte, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak számára 130-190 oxigénállomást készülnek megvásárolni. Az egészségügyi tárca erről már egyeztetett a pénzügyminisztériummal, a kormány várhatóan a soron következő ülésén döntést hoz erről - mondta.

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 20 050-nel 3 304 058-ra, az elhunytaké 725-tel 80 231-re nőtt, az aktív betegeké viszont ezúttal csökkent, csaknem háromezerrel 497 306-ra. Az elmúlt napon 3637 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 9 448 782-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 208 408-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 294 320 embert oltottak be az országban.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés