Mozaik | 2021. 11. 20. – 13:00 |
Rossz hírt kaptak az allergiások: jobb, ha nem dörzsölik a szemüket, még akkor sem, ha iszonyatosan viszket. Fotó: Internet

Hirdetés

Rossz hírt kaptak az allergiások: jobb, ha nem dörzsölik a szemüket, még akkor sem, ha iszonyatosan viszket.

Ezzel ugyanis károsíthatják a látószervet - derült ki egy kutatásból, ami MRI felvételt is közölt a szemdörzsölésről.

Egy szemész, Daniel Gatinel MRI felvételt készített arról, mi történik, ha egy egészséges ember a szemét dörzsöli – írja a Futurism tudományos portál, melyet az Origo idéz, ahol az erről készült videó is megtekinthető.

Az eredmény horrorfilmbe illik: a szerv alakja láthatóan torzul a nyomástól. Ezt nem csak látvány szempontjából ijesztő, de a szakember szerint még káros is lehet.

Gatinel vizsgálatából kiderült, hogy a szemdörzsölés egy degeneratív rendellenességet, úgynevezett keratonicust okoz. 

A keratoconus lényege, hogy a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből.

A keratoconus lényegesen torzíthatja a látást, gyakori a kettőslátás, fénycsíkok észlelése, valamint a fényérzékenység.

Súlyos esetekben szaruhártya-transzplantációra is szükség lehet, ami egy rendkívül kockázatos beavatkozás, érdemes tehát a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

A mostani az első eset, hogy dinamikus MRI segítségével demonstráltuk, milyen hatással van a szemdörzsölés a szaruhártyára és a környező struktúrákra - kommentált a videót Gatinel, aki szerint a szemre kifejtett erősebb nyomás egyértelműen keratoconust idézhet elő.

A szemész megállapításait egyébként 24 korábbi tanulmány eredményei is alátámasztják.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.