Életmód | 2021. 11. 20. – 14:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Bár a teák önmagukban nem gyógyítják meg a náthát, a tüneteket kiválóan enyhíthetik. A kamillateát már jól ismerjük, de milyen más gyógyteák lehetnek még hatásosak?

Az őszi-téli időszakban egyre többen küzdenek megfázásos tünetekkel. A torokfájással, köhögéssel és orrfolyással járó betegség sokszor egy hétnél is tovább megkeserítheti a mindennapjainkat, rontja az alvásunk minőségét és fáradtabbak, erőtlenebbek leszünk miatta. Jól esnek ilyenkor a gyógyteák, amelyek ugyan varázsütésre nem gyógyítják meg a betegséget, de enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatait. A Medical News Today cikke összegyűjtött néhány hatékony gyógyteát - írja a Házipatika.com.

Miért jó, ha teát fogyasztunk?

A nátha egy vírusfertőzés miatt alakul ki, amely az esetek túlnyomó többségében csak enyhe tüneteket okoz, és maximum két héten belül magától is elmúlik. Az alábbi tüneteket válthatja ki:

  • orrdugulás és orrfolyás;
  • fejfájás;
  • torokfájás;
  • köhögés;
  • tüsszögés;
  • nyomás a fülben és az arcban;
  • fáradtság, izomfájdalom.

A betegeknek több szempontból is érdemes teát fogyasztani. A folyadékfogyasztás önmagában is fontos, hiszen hidratálja a szervezetet, a betegség ideje alatt pedig hígíthatja az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyást, és segíti annak ürülését. Bizonyos teafajták különösen jó hatással lehetnek ránk, alább felsoroltunk közülük néhányat.

Kamillatea

A kamillát bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hiszen a legtöbben ismerik, és sokan használják is ezt a gyógynövényt. Egy korábbi tanulmány igazolta, hogy a kamillatea erősítheti az immunrendszert és a megfázást kiváltó fertőzések leküzdését is felgyorsítja. A virágban lévő illóolajat elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmazzák, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek.

Gyömbér

A kellemes, jellegzetes ízű gyömbér mérsékli a torokfájást és a köhögést, valamint enyhíti a légúti megbetegedéseket. Egy tavalyi tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a gyömbér enyhítheti a megfázás néhány tünetét, például a torokfájást. Mézzel, citrommal ízesítve kiváló immunerősítő lehet.

Zöld tea

Egy 2018-as tanulmány megvizsgálta a zöld tea hatásait köhögéssel és rekedtséggel küzdő emberek bevonásával. Noha a forró ital fogyasztása nem csökkentette a rekedtséget, a benne található glikoproteinek és katechinek enyhítették a köhögést. Ne felejtsük azonban el, hogy a zöld teában koffein is van, ami a pihenésünkre is hatással lehet. Fontos ezért, hogy csak mértékkel fogyasszuk.

Fekete bodza

A bodzatea rendszeres fogyasztása szintén csökkentheti a megfázással járó tünetek időtartamát és enyhítheti a panaszokat is. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.

Borsmenta

Kutatások szerint a borsmenta antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal bír, ez pedig segítheti az immunrendszert, miközben a megfázás ellen küzd. Sokan arról is beszámolnak, hogy a borsmentateában lévő mentol segíthet az eltömődött orrmelléküregek felszabadításában és megkönnyíti a légzést.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.