Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 20. – 17:07 | Kárpátalja |
Kárpátalján közel 400 gazda jut kiváló minőségű GK Kőrös fajtájú szaporítóanyaghoz.

Hirdetés

Kárpátalján hamarosan befejeződik az a búzavetőmag program, amelyet a magyar kormány támogatásával a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) bonyolít le. Ennek keretében közel 400 gazda jut kiváló minőségű GK Kőrös fajtájú szaporítóanyaghoz. A földművesek körében igen nagy az érdeklődés, mivel a második alkalommal meghirdetett akció az előző idényben is nagy sikert aratott.

– Számos okot tudnék felsorolni, hogy nálunk a szántóföldi növénytermesztők miért a kukoricát részesítik előnyben, s emiatt az ősziekre az elvártnál és a szükségesnél jóval kevesebb figyelem jut – magyarázza Huszár Tibor, a KMVSZ falugazdásza. – Mindez természetesen a szerényebb eredményeken is megmutatkozik. Szervezetünk idén ezért hirdette meg újra a búzavetőmag-akcióját. Legfőbb célunk: mindenki a saját földjén tapasztalja meg, hogy megfelelő termesztéstechnológia mellett mire képes egy jó minőségű szaporítóanyag. Szövetségünk tagjai évente mintegy 3000-4000 hektáron termesztenek őszieket – folytatja a szakember.

–Kárpátalja-szerte megtalálhatóak majd ezek a táblák, így a sorstársak végig nyomon követhetik az állomány növekedését, és első kézből értesülhetnek a végeredményről. Még egy fontos körülményre hívnám fel a figyelmet: hogy az akcióban részt vevő gazdák valóban magas hozamokat érjenek el, a szaporítóanyag mellé komplex és lombtrágyát is biztosítunk.

– Az nem jelent gondot, hogy november második dekádjában járunk, s hogy kicsúszunk az optimális vetési időből?

– Valamennyien megtapasztaltuk, hogy az utóbbi években kitolódik az ősziek vetési ideje. Idén is hiába került a földbe mondjuk három héttel ezelőtt a szaporítóanyag, a termőréteg oly száraz, hogy a mag nem mozdul. Talán az utóbbi napokban lehullott csapadék változtat ezen. Egyébként az elmúlt néhány évben azt tapasztaltuk, hogy a decemberben kikelt, s a hó alatt megbokrosodott búzatövek szép termést adtak.

– Mely szempontok szerint választották ki a programban résztvevő gazdákat?

– Földműveseink közül azon gazdákat részesítettük előnyben, akik aktívan részt vettek a szövetség programjaiban, például hozzájárultak KMVSZ részéről a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő akció sikeres lebonyolításához, részt vettek a Turul Expo-n, a különböző szakmai találkozókon, gazdafórumokon.

Kovács Elemér

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 46. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés