Először is arra szeretném felhívni a termelők figyelmét – különösen azokét, akik most telepítenek új gyümölcsösöket –, hogy fordítsanak figyelmet a telepítési munkálatokra. A telepítést e hónap végéig be kell fejezni, mert két-három hét múlva már beállhatnak a keményebb fagyok, amiből károk is lehetnek.

Akinek nem volt lehetősége bekeríteni dróttal a gyümölcsösét (különösen alma, körte), figyeljenek a vadnyulak kártételére. Mert a nyulak teljesen tönkre tehetik a gyümölcsösökben a frissen ültetett gyümölcsfákat.

Az egész őszi-téli időszak alatt különös figyelmet kell fordítani a rágcsálók (mezei pocok és egér) kártételére. Állandóan figyelni kell a rágcsálók megjelenését és időben be kell avatkozni. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy ha egy hektáron a veszélyességi szint eléri az úgynevezett küszöböt, célszerű megkezdeni a védekezést (3-5 kolónia 1 hektáron). A rágcsálók elleni csalikat meg lehet vásárolni a gazdaboltokban.

A mezőkön minél hamarabb el kell végezni a mélyszántást, befejezni a kukorica-betakarítást. Az ősziek vetését már nem célszerű elkezdeni. De ajánlatos a gazdáknak minden héten végig menni a parcellákon, és itt is különös figyelmet kell fordítani a rágcsálók megjelenésére, időben beavatkozni, ha elérte a veszélyességi szintet (3-5 kolónia 1 hektáron).

Sokan kérdezték tőlem, hogy aki elkésett vagy nem használt komplex műtrágyákat, célszerű-e még most kiszórni? Azt javasolnám, hogy várjuk meg a kora tavaszt (február vége-március eleje) és akkor a fagyos talajra még használhatjuk a komplex műtrágyát. Az műtrágyák drasztikus drágulása miatt (30000 UAH tonnánként) szemléletváltásra lesz szükség használatukkal kapcsolatban.

A rágcsálók elleni védekezés vonatkozik a többéves füvekre is (lucerna, lóhere). Itt is ugyanaz a módszer, mint az említett őszi kalászosoknál.

A termő gyümölcsösökben, különösen az alma, körtefajtákon a hideg beállta előtt végezzük el a lehullott leveleken az úgynevezett lemosó permetezést (Karbamid 7-8%), ami nagyon hatékony a leveleken áttelelő gombák ellen. Gyors lebomlási folyamatot idéz.

Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran, mobil telefonszámom: 0503723469 és 0975166318.

Novák András
szaktanácsadó, Terra Dei Alapítvány