Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 21. – 14:44 |
Szezonzáró-tavaszváró, avagy díszkertészek őszi tevékenységei. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az őszi krizantémvásár lecsengésével lezáródott egy termesztési év a díszkertészek számára

Hirdetés

Az őszi krizantémvásár lecsengésével lezáródott egy termesztési év a díszkertészek számára. Az idei vásárt illetően nagy sóhajjal kezdtük az évértékelést, és főként az őszi virágeladás beszámolóit megosztani egymással.

Volt itt minden: kora őszi, októberi fagyok, virágtenger a nagybani piacokon mind a cserepes, mind a vágott krizantémot illetően, alacsony, önköltség alatti ár a virághét kezdetén, aztán termékhiány az utolsó három napban, majd magas értékesítési ár, alacsony minőségű virággal. Ilyen hullámzó piacot már évek óta nem éltünk meg, szerencsére, mert ezt a fajta bizonytalanságot bizony nagyon nehéz követni. A piacot a nagyvirágú creamist krizantém értékesítése határozta meg, de megtalálhatóak voltak az új, színes vágott fajták, melyek különlegességükkel, tartósságukkal tartották az árat, bár Mindenszentek ünnepére már ebből sem maradt elegendő mennyiség. A hiányt megmagyarázza a termelő családok kivándorlása, vagy a tevékenységváltás, esetleg az ágazat teljes elhagyása az előző évek alacsony értékesítési árai miatt. Mivel nincs egységes piacunk, sok esetben az árakat azok a termelők határozzák meg, akik óriási mennyiségben, tömegesen jelennek meg a nagybani piacokon és minimális haszonnal, vagy akár az alatt értékesítik virágaikat, csak, hogy ne maradjon rajtuk. Véleményem szerint ez nem előrelátó üzletpolitika, és felszámolva a termeléshez szükséges költségeket, nem fenntartható.

Mindeközben, míg tartott a virágvásár, megérkeztek szép sorjában a tavaszi hagymás virágok és virágmagok ültetése, vetése, tehát azontúl, hogy lezárjuk a termesztési évet, adunk magunknak pár napot átgondolni a jövőt, nagy levegőt veszünk, és nekilátunk a fóliaházak takarításának, anyanövényeink ápolásának, tisztító permetezést végzünk és újragondoljuk, minek hol lesz a helye, hiszen kezdődik egy újabb körforgás. Amint helyére tettük a jácintokat és egyéb hagymásokat, már várhatjuk a tavaszi balkonnövényinket, elvetjük azokat a virágmagokat, aminek itt az ideje és megkezdődik a termelés. Szép időszak ez, naponta simogatva vizsgáljuk a surfiniák és muskátlik fejlődését, ellenőrizzük nincs-e szükségük valamire. Ilyenkor még kevesebbet kell öntözni, de nagyon oda kell figyelni a szellőzésre, mert a párás közegben könnyen kialakulhatnak a különböző gombás betegségek, és a fiatal egyedek hamar áldozataikká válhatnak. A palántaforgalmazó cégektől steril, erős, palántákat szerezhetünk be, de a növényvédelmet akkor is nagyon szigorúan be kell tartani. Ha rendszeresen szellőztetünk, elvégezzük a megelőző permetezéseket, figyelünk a tápanyagellátásra, nagyon szép virágokat termelhetünk, minden különösebb nehézség nélkül.

Az idei évben nagy érdeklődését tapasztaltuk volt a magról vetett, olcsóbb egynyári virágok iránt, ezt figyelembe véve ajánlatos ezeket a virágmagokat beszerezni és bátran termelni, ha valaki nem tette volna meg. Az is megfigyelhető volt, hogy az értékesítési időszak egészen július elejéig tartott, tehát nem biztos, hogy minden növényt el kell adnunk anyák napjára, bőven szaporíthatunk még utána is. Fontos, hogy figyeljük vevőkörünk igényét, ültetési szokásait, ennek megfelelően időzítsük termelésünket. Mindemellett tartsunk kapcsolatot pár termelővel más régiókból, cseréljünk tapasztalatokat, halljuk meg egymás tanácsát, kérjük szaktanácsadóink segítségét, így mindig informáltak és naprakészek leszünk. Jó termelést, áldott munkát kívánok mindenkinek!

Bucsela Enikő,
a KMVSZ falugazdásza


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 20. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.