HáziPatika.com

| 2021. 11. 22. – 20:13 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A gyomorégés nagyon kellemetlen érzés: felpuffadást, hányingert okozhat, szinte lángol tőle az egész mellkasunk. Nézzük, mit tehetünk ilyenkor.

Ha épp nincs kéznél gyógyszer, az alábbi módszerekkel enyhíthetjük a kínzó tüneteket - írja a Házipatika.com.

Kerüljünk bizonyos ételeket

Vannak ételek, amelyek ellazíthatják a nyelőcső záróizmát, ezáltal pedig a gyomorsav visszaszivároghat a nyelőcsőbe. Ilyenek lehetnek a citrusfélék, a paradicsom, a csokoládé, a kávé és a tea. Érdemes ezekből minél kevesebbet fogyasztani, esetleg teljesen ki is iktatni az étrendünkből.

Adjuk le a felesleges kilókat

A túlsúly jelentősen felerősítheti a reflux tüneteit. A fogyókúra alapeleme legyen a kiegyensúlyozott diéta, amely sok sovány fehérjét, egészséges zsírokat és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Naponta egy étkezést - például a reggelit - érdemes fehérjeturmixszal kiváltani.

Csökkentsük a cukorbevitelt

Kutatások igazolják, hogy a cukorban gazdag étrend felerősíti a reflux tüneteit, a cukor elvonása viszont jelentősen csökkentheti azokat. A szénhidrátbevitelhez válasszunk alacsony cukortartalmú forrásokat, például babot, sütőtököt és bogyós gyümölcsöket.

Legyünk óvatosak a gluténnal

Az emberek körülbelül 30 százaléka érzékeny a gluténra, és sokan még csak nem is tudnak erről, pedig esetükben a glutén fogyasztása jelentősen súlyosbíthatja a reflux tüneteit. Éppen ezért érdemes lehet néhány alapos orvosi vizsgálattal utánajárni annak, hogy pontosan mi okozza a problémát.

Legyünk óvatosak a tablettákkal

A korral egyeseknél kevesebb gyomorsav és emésztőnedv termelődik, ezért emésztéskönnyítőket kezdenek szedni. Ezekkel azonban érdemes óvatosnak lenni, mert serkentik a fehérjebontást, ami puffadást, gázképződést és refluxot okozhat.

Kerüljük a stresszt és pihenjünk többet

A refluxbetegeknek érdemes lehet megfontolni a rendszeres meditációt, relaxációt, mert önmagában már ez is nagyban enyhítheti a tüneteket. Ráadásul sokat segíthet az esetleges alvásproblémákon is, amelyek szintén rontanak a refluxosok állapotán.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés