Politika | 2021. 11. 22. – 10:00 |
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arra számít, hogy hamarosan felkérik Ukrajnát a NATO-csatlakozásra. Fotó: Internet

Hirdetés

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arra számít, hogy hamarosan felkérik Ukrajnát a NATO-csatlakozásra.

Ez kölcsönösen előnyös lesz

- számol be az RBC Ukrajna hírportál a miniszter Amerika hangja kiadványnak adott interjújára hivatkozva.

Egyetlen NATO-hadseregnek sincs akkora tapasztalata, mint szárazföldi erőinknek. Ez az a tapasztalat, amikor hét és fél éven keresztül szembeszálltunk egy hatalmas hadsereggel. Ezért hamarosan felkérnek bennünket, hogy csatlakozzunk a Szövetséghez – mondta Reznyikov.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a NATO-hoz való csatlakozás politikai döntés, a Szövetség tagjainak konszenzusa lenne.

"Nem biztos, hogy ez gyorsan megtörténik. A szövetség egyes tagjai 2008-ban megakadályozták, hogy a grúzokkal együtt NATO-tagok legyünk, pedig volt rá lehetőség " – mondta a miniszter.

Elmondása szerint Ukrajnának nem a tagság miatt van szüksége a NATO-ra,

hanem azért, hogy megtisztelő helyet kaphasson ebben a szövetségben, illetve a kölcsönös előnyök érdekében.

"A NATO nem katonai szövetség, hanem sokkal szélesebb. Foglalkozik demokráciával, gazdasággal, új technológiákkal stb. Ezért nem csak a NATO-ra van szükségünk, hanem az Európai Unióra és más szövetségekre is. Nemcsak tanulmányoznunk kell szabványaikat, hanem magunkban is alkalmazni kell, nem de jure NATO-taggá kell válnunk, hanem de facto" – tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a NATO és az EU is elítéli Oroszország műholdellenes rakétatesztjét. Az Észak-atlanti Tanács és az Európai Unió Külügyi Szolgálata határozottan elítélte Oroszország "vakmerő és felelőtlen" műholdak elleni rakétatesztjét.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.