Politika | 2021. 11. 22. – 16:00 |
Oroszországnak 2024-re lehet internetje a világűrből, a Szfera program keretében - jelentette ki Dmitrij Rogozin. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszországnak 2024-re lehet internetje a világűrből, a Szfera program keretében - jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökség által hétfőn közölt nyilatkozatában.

Rogozin szerint jövőre hétmilliárd rubelt (folyó árfolyamon mintegy 31 milliárd forintot) fordítanak a Szfera számára létrehozandó Szkif (Internet) és a Marafon űrszerkezet repülő prototípusainak megépítésére - írja az MTI.

Az internetes Szkif műholdat 2022-ben, a tárgyak internetét közvetítő Marafont pedig 2023-ban fogják felbocsátani.

A pénzeszközök második részét a 2024-ben pályára állítandó kommunikációs műholdak hordozórakétáinak megvásárlására fordítják. A műholdak biztosítása a digitalizációért felelős minisztérium, a hordozórakétáké pedig a Roszkoszmosz feladata.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. június 7-én egy tévéműsorban tett bejelentést a Szfera programról.

Elmondta: Oroszország több mint 600 kommunikációs és távérzékelő műhold felbocsátását tervezi.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a NATO és az EU is elítéli Oroszország műholdellenes rakétatesztjét. Az Észak-atlanti Tanács és az Európai Unió Külügyi Szolgálata határozottan elítélte Oroszország "vakmerő és felelőtlen" műholdak elleni rakétatesztjét.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.