Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 22. – 09:37 | Ukrajna |
Az ünnep előtt magasabb lesz a hús, a majonéz, a tojás, a zöldségek és a gyümölcsök ára. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában az újévre 5-15%-kal emelkednek az ünnepi lakoma népszerű termékeinek árai.

Az ünnep előtt magasabb lesz a hús, a majonéz, a tojás, a zöldségek és a gyümölcsök ára.

Ünnep előtt az árak nagyobb ugrása lehetséges, ami rövid távú mesterséges hiányt okoz ezekből az árukból - fejtette ki véleményét Mihajlo Krapivko, a Gazdasági Integráció és Szociális Partnerség Központja elnevezésű szövetség vezetője, közli a Podrobnosti.ua.

Kifejtette, hogy ez a növekedés hagyományos Ukrajnában, és minden évben megtörténik.

"Ezt a közgazdasági elv indokolja. Minden ünnep előtt megnövekszik a kereslet bizonyos áruk, élelmiszerek iránt. Ha pedig nő a kereslet, akkor lehetőség nyílik a költségek növelésére, hiszen a gazdaság információs, és minden információ a megnövekedett keresletről mindig áremelkedést generál" – mondta Krapivko.

A szakember elmondta, hogy nem minden termék ára emelkedik, hanem csak azoké a termékeké, amelyek az ünnepek miatt népszerűek. Az újévi ünnepek után csökken az ár, de nem jelentősen.

Oleg Pendzin, a Gazdasági Vitaklub szakértőjének előrejelzése szerint azonban a komolyabb drágulás nem csak a hagyományos "újévi" termékeket érinti. Mint tudjuk, az energiaárak Ukrajnában drámaian nőttek. Míg a lakossági tarifák fixek, az ipar piaci áron kénytelen fizetni a gázért és az áramért.

Pendzin szerint a gáz drágulása miatt sokkal többet kell fizetni az alábbi termékekért: cukor; hús (beleértve a csirkét is), szalonna, napraforgóolaj, kenyér (a költsége havonta 2%-kal emelkedik).

Ami az alkoholt illeti, az ukrán borászok előrejelzése szerint hiány és meredek áremelkedés nem várható. De az alkohol az 5600-as számú törvényjavaslat elfogadása után (jelenleg az első olvasatban elfogadott) 2022-ben drágulni fog.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 25%-kal drágult a "borscskészlet" Ukrajnában. Az úgynevezett "borscskészlet" szinte minden zöldsége drágult. Az egyetlen kivétel a burgonya.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés