Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 22. – 14:55 | Kárpátalja |
November 22-én videó-konferencia keretében ülésezett az Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma mellett működő őshonos népek, nemzeti kisebbségek társadalmi szervezeteiből álló tanács. Fotó: UMDSZ

Hirdetés

November 22-én videó-konferencia keretében ülésezett az Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma mellett működő őshonos népek, nemzeti kisebbségek társadalmi szervezeteiből álló tanács, amely napirendjén több fontos kérdés szerepelt:

  1. A nemzeti közösségekről (nemzeti kisebbségek) szóló törvénytervezet a kisebbségi oktatás szempontjából;
  2. Az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelve és irodalma oktatásának oktatási-módszertani biztosítása a 2021-2022-es tanévben;
  3. Az etnokulturális komponenssel rendelkező középfokú oktatási intézmények tanárainak szakmai továbbképzésének kérdései.

A tanácskozás munkájában részt vett Vira Rogova miniszterhelyettes (Oktatási és Tudományos Miniszter), Olena Bogdan, az Etnopolitikai és Vallásszabadsági Állami Szolgálat vezetője, Dmitro Ljubinec, a Legfelsőbb Tanács kisebbségi bizottságának elnöke - írja az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közösségi oldalán.

A kisebbségi (magyar, román, orosz, bolgár) szervezetek hivatalos álláspontját Aurica Bojescu, az Ukrajnai Románok Régióközi Szervezetének titkára, a tanács tagja fejtette ki.  A javaslatokat írásos formában is megküldték az illetékeseknek, azonban ezekben az ügyekben a nyár elejétől elmozdulás nem történt. 

Az ukrajnai magyarságot a tanácskozáson dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Szilágyi Lajos és Kántor József oktatásügyi szakértők képviselték. 

Bár több fórumon elhangzott, hogy A nemzeti közösségekről szóló törvénytervezet jelentős módosításokra szorul, az elhangzottak szerint erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mert a tervezetet "elfogadó/támogató" kisebbségi szervezetek száma elegendő ahhoz, hogy szerzők figyelmen kívül hagyják a többiek (köztük a magyar és román) véleményét.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés