Politika | 2021. 11. 23. – 09:00 |
Hangsúlyozta: az erőszaknak nincs köze az egyéni szabadsághoz, pusztán bűnözői magatartás. Fotó: Internet

Hirdetés

Fontos a tüntetéshez való jog és a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása, de ha egy megmozdulás, mint a vasárnapi, a járványügyi szabályok ellen szervezett tüntetés erőszakhullámmal végződik, az teljességgel elfogadhatatlan, különösen, ha a rendőrség ellen irányul - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök hétfőn.

Alexander De Croo Jean Castex francia miniszterelnök brüsszeli látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján elítélte az előző nap Brüsszelben tartott tüntetést követő erőszakot és kijelentette: az erőszakos csoport brüsszeli túlkapása "tisztán bűnözői magatartás" - írja az MTI.

"Célunk jelenleg a koronavírus elleni küzdelem. Kérem, ne uszítson bennünket egy kis csoport, amely a vírus elleni küzdelmet ellenségeskedésbe fordítaná" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az erőszaknak nincs köze az egyéni szabadsághoz, pusztán bűnözői magatartás. A rendőrség mindent megtesz az erőszakra felbujtók azonosításáért - közölte. A belga miniszterelnök továbbá összefogásra és a járványügyi szabályok betartására szólított fel.

"Nehéz időszakot élünk át, az egészségügyben mindenki a legjobbat nyújtja. Megértem, hogy vannak, akiknek kétségei vannak az intézkedéseket illetően, azokkal kapcsolatban azonban valós információk és ne hamis tájékoztatás alapján érveljenek" - tette hozzá a belga kormányfő.

Dana Spinant, az Európai Bizottság vezető szóvivője hétfőn, a testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: a járvány visszaszorítását célzó tagállami korlátozások sokak számára fárasztóak lehetnek. Azonban - mint mondta - fontos betartani a szabályokat, ez jelenti ugyanis a kiutat a járványból.

A vezető szóvivő kijelentette: a békés tüntetés az alapvető jogok közé tartozik minden demokratikus országban, de az erőszaknak nincs helye. Az is világos, hogy közegészségügyi vészhelyzet esetén ezek a jogok korlátozhatók - mondta. A tagállamokban zajló demonstrációk során elkövetett bűncselekmények ügyében a nemzeti hatóságok illetékesek eljárni - tette hozzá az uniós szóvivő.

Vasárnap harmincötezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva.

A rendőrség közlése szerint a kora estig tartó tüntetésen mintegy 35 ezren vettek részt. A tüntetők közül mintegy százan összecsaptak a rendőrökkel. A rendbontók köveket dobáltak, autókat és kukákat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, több rendőrautót is megrongáltak. Megfékezésükre a rendőrök vízágyút használtak, valamint könnygázt vetettek be. Legalább 44 embert előállítottak. Három rendőr megsérült.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ezrek vonultak utcára Brüsszelben a megszorító intézkedések ellen tiltakozva. Több tízezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.