Politika | 2021. 11. 23. – 14:11 |
A házelnökök arra szólítják fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek lépéseket a folyamat megfékezése érdekében. Fotó: Internet

Hirdetés

A Minszk elleni uniós szankciók gyors életbe léptetését szorgalmazzák a balti államok és Lengyelország házelnökei egy közös nyilatkozatban, amelyet Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök ismertetett kedden.

Az illegális bevándorlásnak "a fehérorosz rezsim által szponzorált folyamatos, eszközként való felhasználását" határozottan elítélő dokumentumot Witek mellett az egykamarás észt, lett és litván parlamenti elnökök jegyzik - írja az MTI.

A Witek parlamenti sajtóértekezletén felolvasott, lett kezdeményezésre készült dokumentum szerint a Minszk által serkentett migráció a Lengyelország, Litvánia és Lettország, ezáltal az egész Európai Unió ellen irányuló hibrid műveletek része.

A házelnökök arra szólítják fel a nemzetközi közösséget, kiemelten pedig a migránsok származási és tranzitországainak vezetőit,

hogy tegyenek lépéseket a folyamat megfékezése érdekében.

Elítélik Fehéroroszországot, amiért nem tette lehetővé az országaik által felajánlott humanitárius segítség eljuttatását a határnál rekedt embereknek.

Egyben felszólítják az Európai Uniót annak az új szankciócsomagnak azonnali életbe léptetésére, amelyről az uniós külügyminiszterek múlt hétfőn állapodtak meg. Ha Minszk a továbbiakban sem hátrálna meg, az EU-nak újabb szankciókat is meg kellene fontolnia - húzzák alá.

Kiemelik azt is: várnak az Európai Bizottság olyan javaslatára, amely a külső uniós határok biztonságát javító megfelelő pénzügyi támogatást is magában foglalna.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Lukasenka választ vár az EU-tól, befogadna-e kétezer migránst. Fehéroroszország nem akar konfrontálódni Lengyelországgal, de választ vár az Európai Uniótól arra, hogy befogad-e kétezer, fehérorosz területen tartózkodó migránst.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.