MTI

| 2021. 11. 24. – 08:00 | Románia |
Mindkét fél aggodalmát fejezte ki az Ukrajna határai mentén történt orosz csapatösszevonás miatt is. Fotó: Internet

Hirdetés

A NATO egységes fellépését, a teljes keleti szárny védelmének megerősítését sürgette a lengyel migránsválság kapcsán kedden Bukarestben Zbigniew Rau lengyel és Bogdan Aurescu román külügyminiszter.

Munkamegbeszélésük után rendezett közös sajtónyilatkozatuk során Rau elmondta: egyetértett vendéglátójával abban, hogy Fehéroroszország cinikus módon, hibrid hadviselés eszközeként használja fel a Lengyelország, Litvánia és Lettország határára szállított, megtévesztett migránsok ezreit, ami komolyan fenyegeti a NATO és az EU kohézióját - írja az MTI.

Mindkét fél aggodalmát fejezte ki az Ukrajna határai mentén történt orosz csapatösszevonás miatt is,

a lengyel diplomácia vezetője pedig kifejezte azon meggyőződését, hogy a közös nevező az Ukrajna és Lengyelország ellen irányuló fenyegetés esetében az, hogy "mindkettő moszkvai ihletésre és a felügyelet alatt történik".

Rau kifejtette: Lengyelország jelenleg nem felszerelési-, vagy létszámgondokkal küzd, még meg tudja védeni a határait, hanem elsősorban politikai támogatásra van szüksége.

Aurescu Románia szolidaritásáról biztosította lengyel partnerét, akivel megállapodott arról, hogy a NATO jövő heti, Rigában tartandó külügyminiszteri értekezletén közösen fogják szorgalmazni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete elrettentő és védelmi szerepének megerősítését a teljes keleti szárnyon.

A román külügyminiszter egyetértett azzal, hogy a Lukasenka-rezsim

többdimenziós biztonsági válság előidézésére használja a migránsokat az EU és a NATO keleti határán, humanitárius válságot is előidézve.

Aurescu szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyát egységes egészként kell védeni, meg kell erősíteni a katonai jelenlétet a térségben, mert nem engedhető meg az sem, hogy a Fekete-tenger fenyegető és destabilizáló műveletek helyszínévé váljon.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy továbbra is nyugtalan a helyzet a fehérorosz határon. Keddre virradó éjjel egy újabb, mintegy ötvenfős migránscsoport erőszakos határsértési kísérletét hiúsították meg.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés