Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 24. – 13:10 | Ukrajna |
Ukrajnában a lembergi bíróság 40 ezer hrivnya pénzbírságról döntött egy helyi lakossal szemben szomszédja, egy líbiai állampolgár elleni szisztematikus rasszista sértések miatt. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a lembergi Licsakivszkij Kerületi Bíróság 40 ezer hrivnya pénzbírságról döntött egy helyi lakossal szemben szomszédja, egy líbiai állampolgár elleni szisztematikus rasszista sértések miatt.

A líbiai származású nőnek, férjével és kisgyermekével együtt állandó tartózkodási joga van Ukrajnában 

- írja a Golos.ua információs hírportál.

Férje legálisan orvosként dolgozik, nő pedig kisgyerekkel otthon van.

A család több éve bérel lakást Lemberg Licsakivszkij kerületében. 2021 elején a nő pert indított, és kijelentette, hogy a lenti emeleten 57 éves szomszédja folyamatosan sértegeti és megalázza őt a bőrszínére utalva.

A lembergi asszony "fekete majomnak", "csurkának" nevezte szomszédját, hangosan kopogtatott a lakása ajtaján, és állandóan lökdöste a babakocsit.

A ház melletti játszótéren más gyerekek jelenlétében csúnya szavakkal illette a külföldi szomszédját, majd a gyerekek is sértegetni kezdték a líbiai nőt.

A külföldi nő a keresetében 150 ezer hrivnyára becsülte szomszédja cselekményéből eredő kárt, és kijelentette, hogy az őt ért sértések után pszichológushoz és orvosokhoz fordult. Még arra is kérte férjét, hogy hagyják el Ukrajnát és térjenek haza.

A lembergi nő egyetlen bírósági tárgyalásra sem ment el.

Az egyik tárgyaláson részt vett a képviselője, aki tagadta a nő bűnösségét. Elmondása szerint a líbiai család nagyon zajosan viselkedett.

Hozzátette: a szomszédok és a rendőrség nem reagált a vádlott kijelentésére.

Maga az alperes, Vera Huk úgy véli, hogy nyilatkozatai nem voltak diszkriminatívak, "mivel a felperes lakásából szisztematikusan kihallatszó zaj és a majom által a ketrecben ugráló zaj miatt verbálisan így fejezte ki magát".

Az alperes képviselője azt állítja, hogy a "fekete majom" és a "csurka" állítások értékítéletek, ezért nem szolgálhatnak alapul a kereset kielégítésére.

A bíró nem értett egyet a védelemmel, és a sértett keresetét részben elfogadta,

a vádlottól 40 ezer hrivnya erkölcsi kártérítést követelt be.

Ugyanakkor az alperes 30 munkanapon belül fellebbezhet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés