Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 24. – 15:00 | Ukrajna |
Ukrajnában a miniszteri kabinet minimális kiskereskedelmi árat kíván megállapítani a műanyag zacskók esetében. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a miniszteri kabinet minimális kiskereskedelmi árat kíván megállapítani a műanyag zacskók esetében.

A dokumentumtervezetet a Gazdasági Minisztérium készítette - írja az RBC Ukrajna hírportál a határozattervezetre hivatkozva.

A határozatot a kormány november 17-i ülésén tervezték elfogadni, de a döntést elhalasztották.

A dokumentum meghatározza az 50 mikrométernél vastagabb falvastagságú, aljú és nyitott szájú műanyag zacskók minimális kiskereskedelmi árait az alábbi méretekben:

  • 2 hrivnya - nincs fogantyúja (nincs oldalsó hajtása);
  • 2,50 hrivnya - fogantyúk nélkül (oldalsó hajtásokkal); fogantyúkkal (oldalsó hajtás nélkül);
  • 3 hrivnya - fogantyúkkal és oldalsó hajtásokkal.

Ezek a kiskereskedelmi árak a műanyag zacskók minimálisan elfogadható árszintjét jelölik (függetlenül a szélességtől, hossztól, oldalhajtás mélységétől, jelölésektől), amelyet a műanyag zacskókat forgalmazó gazdálkodó szervezet alkalmazhat.

Amint az állásfoglalás-tervezethez fűzött indokolásban szerepel, a műanyag zacskók Ukrajna területén történő forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló törvény előírja, hogy a műanyag zacskók forgalmazása kizárólag fizetős alapon történjen.

A törvényi előírások nem vonatkoznak a legfeljebb 225 mm széles (oldalsó hajtások nélkül), legfeljebb 345 mm mély (beleértve az oldalsó hajtásokat), legfeljebb 450 mm hosszú (beleértve a fogantyúkat) biológiailag lebomló műanyag zacskókra és ultravékony műanyag zacskókra, melybe csomagolják és/vagy szállítják

a friss halat, húst és azokból készült termékeket, ömlesztett termékeket, jeget, és kiskereskedelmi egységekben elsődleges csomagolásként forgalmazzák.

A törvény tiltja az ultravékony (15 mikrométernél kisebb falvastagságú) műanyag zacskók, vékony műanyag zacskók (15-50 mikron vastag falakkal); lebomló műanyag zacskók forgalmazását a kiskereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató létesítményekben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy nagyot csökkent a benzin ára Ukrajnában. Ukrajnában a benzin maximális ára 1,03 hrivnyával, a gázolajé pedig 72 kopijkával csökkent. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés