Origo
| 2021. 11. 24. – 12:00 | Világ |
Igen erős évet zárhat idén az arany ékszerek amerikai piaca, ahogy az egész évben elég stabil volt a kereslet. Fotó: Internet

Hirdetés

Igen erős évet zárhat idén az arany ékszerek amerikai piaca, ahogy az egész évben elég stabil volt a kereslet. Mindeközben Ázsiában a legfontosabb aranyvásárló országok (India, Kína) inkább kivárnak, mivel arra számítanak, hogy a következő időszakban alacsonyabb lehet a fizikai arany ára.

Az arany ékszerek iránti amerikai kereslet idén meghaladhatja a 140 tonnát, ami 10 százalékos növekedés lenne a járvány előtti, 2019-es szinthez képest – írja az RT.com a londoni Metal Focus elemzése alapján, melyet az Origo közöl.

Ha pedig ez a kereslet teljesülne, akkor az amerikai piac visszatérne a 2010-ben mért szintre.

Súlyban egyébként ez messze elmaradna a történelmi csúcsoktól, melyek egykor 300 tonna körül mozogtak. 

Ennek azonban nem a piaci gyengélkedés oka, hanem a kereslet átalakulása. Egy ideje ugyanis a vásárlók elmozdultak a kisebb aranytartamú ékszerek felé – hangsúlyozták a Metal Focus elemzői.

A jelentés két sajátos tényezőt is kiemel, melyek eredményeként ilyen erős most az amerikai aranykereslet.

Az egyik az online vásárlás népszerűsége, amely különösen a járvány miatti lezárások időszakában emelte meg az ékszervásárlási kedvet. 

Másrészt pedig, szintén a járvány miatt, számos esküvőt elhalasztottak 2020-ról, vagyis hirtelen igen komoly, kiugró mértékű kereslet jelent meg a piacon a nemesfémre.

Ezzel párhuzamosan a friss adatok arra utalnak, hogy ázsiai központokban épp enyhült a kereslet, főleg azért, mert a fizikai arany ára sokéves csúcsra emelkedett. Az látszik tehát, hogy az indiai kereskedők most várnak a korrekcióra, de a közeledő indiai esküvői szezon vélhetően új lendületet ad majd a vásárlásoknak – írja a Mining.com.

Vagyis míg az amerikai ékszervásárlók most hirtelen nagy tömegben jelentek meg a piacon, addig Indiában az esküvőre készülők inkább várnak az alacsonyabb aranyárra. 

Az indiai esküvői szezon egyébként hagyományosan hatalmas (globális léptékben is jelentős) aranykeresletet generál.

Mindeközben a világ legnagyobb aranyvásárlójának számító Kínában és Japánban is visszafogott a kiskereskedelmi szektor aranyvásárlása. Az ázsiai országokban ugyanis a kereskedők szintén kivárnak a magas árak miatt. Még úgy is, hogy közben Svájc Kínába irányuló aranyexportja 2018 júniusa óta nem látott magasságba emelkedett októberben.

Összességében az látható, hogy a legfontosabb ázsiai piacokon - bár a kereslet megvan - a vásárlók inkább kivárnak a konkrét üzletekkel, arra számítva, hogy hamarosan lemegy a fizikai arany ára. 

Jelentős kivételnek számít viszont Szingapúr, ahol a vásárlók elsősorban infláció elleni fedezékként vásárolnak aranyat, vagyis itt a relatíve magas árak sem tántorítják el a vevőket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés