HáziPatika.com

| 2021. 11. 24. – 20:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A középkorban a vizelet vizsgálata számított a diagnózis egyik sarokkövének. Színéből, szagából, sőt - bármilyen különösnek tűnik - ízéből is vontak le következtetéseket a doktorok. Ne feledjük, hogy akkoriban nem léteztek orvosi laborok! A megfigyelések azonban nem idejétmúltak, mi magunk is kaphatunk információt szervezetünk egyik végtermékétől.

Az egészséges vizelet színe halványsárga, és nincsen erős szaga. Ha azonban nem ezt tapasztaljuk, akkor érdemes lehet utánajárni az oknak, mert akár betegség is állhat a szagváltozás hátterében - írja a Házipatika.com.

Elmulasztott folyadékpótlás

A dehidratáltság nemcsak a vizelet színét változtatja meg, hanem a szagát is jóval erősebbé teszi. Amikor a szervezetünk lebontja az elfogyasztott fehérjéket, egy karbamid (urea) nevű anyag képződik, amely a vizelettel ürül ki. A víz hígítja fel a karbamidot, tehát ha nem iszunk eleget, vizeletünk koncentráltabb dózisban fogja tartalmazni, amitől színe sötétebb sárgás-barnás, szaga pedig erőteljesebben ammóniás lesz. Ha pótoljuk a hiányzó folyadékot, vizeletünk színe és szaga is újra "normálissá" válik.

Spárga

A spárgában egy olyan kénfajta található, amelytől vizeletünknek erős, kellemetlenül kénes szaga lehet. Ha sok fokhagymát eszünk, akkor is tapasztalhatunk hasonlót, de az édeskömény, a kelbimbó és a curry is változtathat a vizeletünk szagán, akárcsak a magas fehérjetartalmú étrend követése.

Túl sok kávé

A kávébabban található egy kaffeol nevű anyag, amely a pörkölés során szabadul fel. Ez adja a kávé aromáját. Nem oldódik vízben, így a szervezetünkön keresztülhaladva a vizelettel kiürül. Ha sok kávét iszunk, ami ráadásul enyhén dehidratálja is a szervezetet, a kaffeol koncentrációja megnő, ettől pedig a vizeletünk szaga is érezhetően megváltozik. Ha folyadékhiányosak vagyunk, akkor a szag még erősebb, így fontos, hogy mindig igyunk vizet is a kávé mellé.

Húgyúti fertőzés

A húgyutakban elszaporodott baktériumok megváltoztathatják a vizeletünk színét és szagát is, amely lehet kellemetlenül ammóniás, de akár enyhén édeskés is. Ha antibiotikumot kapunk a betegségünkre, akkor ez elpusztítja a kellemetlen szagot okozó baktériumokat, de a gyógyszer szedése is eredményezhet szokatlan szagú vizeletet.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés