Karpat.in.ua
| 2021. 11. 25. – 16:00 | Líbia |
Kizárták Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori diktátor fiát a december 24-re kitűzött líbiai elnökválasztás jelöltjei közül. Fotó: Internet

Hirdetés

Kizárták Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori diktátor fiát a december 24-re kitűzött líbiai elnökválasztás jelöltjei közül - közölte szerdán az észak-afrikai ország választási bizottsága.

A testület azzal indokolta döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit 2015-ben egy tripoli büntető törvényszék távollétében halálra ítélte. A választási bizottság még további huszonnégy jelöltet zárt ki az elnökválasztásról - írja az MTI.

A határozat ugyanakkor nem jogerős, fellebbezés nyújtható be ellene, így az utolsó szót az ország igazságügyi szervei mondják ki az ügyben. 

Több évig volt fogságban

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal gyanúsítják, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben zajlott felkelés alatt békés tüntetők meggyilkolására szállított fel.

Még abban az évben elfogta a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia. Egy bíróság Tripoliban 2015-ben távollétében halálra ítélte. Kadhafi videoközvetítéssel vett részt a tárgyaláson, azonban a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak, és több évet fogságban töltött el, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

December 24-én választanak

Líbiát év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő célja, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra tervezett parlamenti voksolást, amelyeket az egy évtizede tartó líbiai válság lezárásaként hirdettek meg.

Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

A legismertebb jelöltek között van a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés