MTI

| 2021. 11. 25. – 13:45 | Ukrajna |
Az ukrán kormány határozatot hozott, amelyben engedélyezte a koronavírus-fertőzés kezelésére a jelenleg legígéretesebbnek tartott gyógyszer beszerzését. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán kormány határozatot hozott, amelyben engedélyezte a koronavírus-fertőzés kezelésére a jelenleg legígéretesebbnek tartott gyógyszer beszerzését - közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtökön.

A tárcavezető kifejtette, hogy ha sikeresen befejeződnek a klinikai tesztek, Ukrajna molnupiravir gyógyszert vásárol - írja az MTI.

Hozzátette, hogy a gyógyszergyártóval már megállapodtak és Ukrajna számára készletbe helyezték a gyógyszert.

A molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint pozitív koronavírus-tesztet követően, a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell bevenni. A gyógyszer gyártója, a Merck vállalat szerint a molnupiravir felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Az UNIAN hírügynökség az ukrán molekuláris biológiai és genetikai intézetre hivatkozva arról számolt be, hogy már Ukrajnában is megjelent a koronavírus delta mutációjának egy még fertőzőbb alvariánsa, az AY.4.2. Ezt a változatot először Nagy-Britanniában észlelték, az ottani tudósok szerint ez az eddigi legfertőzőbb variánsa a koronavírusnak. Ukrajnában a keleti országrészben lévő Dnyipróban azonosították. Az intézet hozzátette, hogy az országban eddig a fertőzöttek 60 százalékánál a koronavírus - első megjelenési helyéről indiainak is nevezett - "alap" delta variánsát mutatták ki.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója a Szevodnya című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy az ukrán főváros a magas halálozási arány miatt nem kerülhet a jelenleg legszigorúbb járványhelyzet szerinti vörös besorolásból enyhébb kategóriába.

"Ami az egészségügyi rendszer leterheltségét illeti, beleértve az intenzív osztályokét, egyértelmű javulást látunk" - emelte ki.

Szavai szerint folyamatosan ellenőrzik Kijevben a járványelőírások betartását, beleértve azt, hogy csak oltottak, illetve negatív teszttel vagy gyógyultsági igazolással rendelkezők látogathatják - egyebek mellett - a bevásárló- és szórakoztató központokat. Megjegyzte, hogy ezekben az intézményekben naponta körülbelül hatvan bírságot szabnak ki.

Jelenleg az ország 24 megyéjéből három van a járványhelyzet szerinti legenyhébb, sárga színű, szintén három - köztük Kárpátalja - az eggyel magasabb kockázatú narancs színű besorolásban. A többi megye, valamint a főváros, Kijev a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös kategóriában van.

Ukrajnában csütörtökre az eddig azonosított fertőzöttek száma 16 943-mal 3 384 404-re, az elhunytaké 628-cal 83 541-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 10 500-zal 448 411-re csökkent.

Az elmúlt napon 3404 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 418 000-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 665 135-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Szerdán 275 319 embert oltottak be az országban.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy szigorították az adaptív karanténszabályokat Ukrajnában. Az új módosításoknak megfelelően a karantén sárga zónájában a munkavégzéshez egy adag oltásra, vagy negatív PCR-tesztre lesz szükség.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés