Mozaik | 2021. 11. 26. – 12:30 |
A Csendes-óceánon fekvő apró szigetekből álló Kiribati állam megszünteti a Phoenix-szigetek Védett Területet és engedélyezi a halászatot. Fotó: Internet

Hirdetés

A Csendes-óceánon fekvő apró szigetekből álló Kiribati állam megszünteti a Phoenix-szigetek Védett Területet és engedélyezi a halászatot - írja az American Association for The Advancement of Science-re hivatkozva az Origo.

A csendes-óceáni állam, Kiribati, amely 2008-ban létrehozta a Phoenix-szigetek Védett Területet, akkor a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területét, a héten bejelentette,

hogy eltörli a védelmet és engedélyezi a halászatot.

A hatóságok azt nyilatkozták, hogy a nemzet nem kapta meg az ígért kártérítést, amiért 2015-ben betiltották a Japán méretű rezervátum területén a halászatot.

Most a zátonyok és a szigetek körül engedélyezni fogják a „szigorúan irányított halászatot természetvédelmi intézkedések mellett", valamint az ipari halászatot is, főleg a konzervnek szánt csíkoshasú tonhalakra a rezervátum többi részén, nyilatkozta a halászati minisztérium titkára.

A tengerbiológusok lehurrogták a döntést, mondván, hogy

ez károsíthatja a zátony ökoszisztémáit és a tonhal populációkat, amelyek  tömegesen szaporodnak a természetvédelmi területen.

A halászat engedélyezése szörnyű hiba- mondta Daniel Pauly, a vancouveri Brit Kolumbiai Egyetem tengerbiológusa.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.