Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 26. – 13:39 | Kárpátalja |
Az ilyen szolgáltatások ára 500 és 2500 hrivnya között mozgott. Fotó: az Ukrán Állami Határőrszolgálat Nyugati Régiójának Facebook-bejegyzése

Hirdetés

Kárpátalján a Csapi Határőrség operatív-kereső osztálya a rendőrség kiberbűnözés elleni osztályával együtt lelepleztek egy bűnbandát, melynek tagjai hamis covid-igazolásokat és PCR-teszteket árusítottak az ukrán munkavállalóknak.

Az illegális tevékenységben öt kárpátaljai lakos vett részt.

A gyanúsítottak elsősorban a közösségi oldalakon hirdették szolgáltatásaikat és keresték ügyfeleiket. Az ilyen szolgáltatások ára 500 és 2500 hrivnya között mozgott.

A hamis oltási igazolás ára attól függött, hogy később az igazolást kellett-e bevinni az elektronikus rendszerbe.

A rendőrök a nyomozókkal együtt hét alkalommal házkutatást tartottak a gyanúsítottak autóiban, valamint lakó- és munkahelyükön.

Az ellenőrzés során QR-kóddal ellátott ukrán és szlovák oltási-igazolásokat, negatív PCR-teszt nyomtatványokat, mobiltelefonokat, merevlemezeket, pecsétekkel ellátott üres lapokat és mintegy 1000 üres számú biztosítási nyomtatványt találtak és foglaltak le.

A számítástechnikai eszközök előzetes átvizsgálása során mintegy 4500 személy személyes adataival rendelkező ügyfélkörre bukkantak,

akik a gyanúsítottak illegális szolgáltatásait vették igénybe.

Az ügyben csalás miatt indítottak büntetőeljárás. Még tart a nyomozás - olvashatjuk az Ukrán Állami Határőrszolgálat Nyugati Régiójának Facebook-oldalán.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint húszezer hamis fiókot működtető botfarmot lepleztek le Ukrajnában. A botfarmot az orosz titkosszolgálatok megrendelésére építettek ki. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés