Mozaik | 2021. 11. 26. – 11:30 |
Több mint egy évtizede tartó feltárás és restaurálás befejeztével ünnepelték meg Egyiptomban a Szfinxek útját. Fotó: Internet

Hirdetés

A világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként, egy ősi ünnep nagyszabású és látványos újrajátszásával, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök jelenlétében felavatták csütörtökön Egyiptomban a Szfinxek útját a több mint egy évtizede tartó feltárás és restaurálás befejeztével.

A Nílus keleti partján a luxori és a karnaki templomegyüttest összekötő Szfinxek útját III. Amenhotep idején, 3400 évvel ezelőtt építették - írja az MTI.

Az Újbirodalom idejétől kezdve ezen az úton vonult végig a Nílus áradásának második hónapjában az évenként megrendezett Opet-ünnep alkalmával a színpompás processzió,

amely a szent bárkát és a benne rejtőzködő thébai triászt (Amon, Mut és Honszu) kísérte.

Ámon, az istenek atyja, akinek különvált női része és felesége Mut volt, fiuk pedig Honszu. Ámon és Mut az Opet-ünnepkor egyesült minden évben. Az utat később a rómaiak is használták.

A helyszín jelentőségét jelzi, hogy Hatsepszut királynő a karnaki templomban emeltetett Vörös Kápolnája falára rávésette, hogy uralkodása alatt (Kr. e. 1479-1458) hat kápolnát építtetett Ámon-Ré isten tiszteletére a szent út mentén.

Az ásatások során meglelték a Hatsepszut által emeltetett kápolnák - az út mentén a legrégibb építmények - maradványait, amelyeket I. Nektanebész beépíttetett a szfinxekbe.

A feltárások során napvilágra került több fáraó és királyné domborműve és kartusa. Az egyik reliefen VII. Kleopátra királynő neve szerepel - az egyiptomi régészek szerint az uralkodónő ellátogatott a szfinxek útjára Marcus Antonius társaságában nílusi hajóútja során. E látogatás alkalmával kezdeményezte Kleopátra a szfinxek útjának restaurálását, e munkálatokat jelzi az uralkodó kartusa.

A 76 méter széles és 2,7 kilométer hosszúságú út mellett eredetileg nem kevesebb, mint 1350 szfinx sorakozott, amelyeket a XXX. dinasztia alapítójának,

I. Nektanebésznek (Nektanebo, Nehetnebef) az uralkodása idején sorakoztattak fel.

A szfinxek - az egyik oldalon kosfejű, a másik oldalon emberfejű, oroszlántestű hatalmas szobrok - többségét a római uralom alatt, illetve a középkorban elszállították és újrahasznosították, az utat betemette a homok, a területet pedig beépítették.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.