MTI

| 2021. 11. 26. – 12:00 | Lengyelország |
Migránsok egy csoportja jelszavakat skandált, „szabadon engedésüket” követelték, és a központot körülvevő kerítést rángatták. Fotó: Internet

Hirdetés

Zavargás támadt a nyugat-lengyelországi Wedrzyn településen működő őrzött befogadóközpontban - közölte csütörtökön a wpolityce.pl lengyel hírportál.  

Az értesülést később Joanna Konieczniak, a helyi határőrség szóvivője is megerősítette a PAP hírügynökségnek. Migránsok egy csoportja jelszavakat skandált, „szabadon engedésüket” követelték, és a központot körülvevő kerítést rángatták – mondta el a szóvivő, akit az MTI idéz.

A központban feszült a helyzet, de a határőrség a rendőrség támogatásával ellenőrzés alatt tartja azt, nem került sor összetűzésre, senki sem szökött ki

– számolt be Konieczniak.

Anna Michalska, a határőrség országos szóvivője elmondta: a wedrzyni központban jelenleg mintegy 600-an tartózkodnak, közülük 358-an iraki állampolgárok, valamennyien férfiak.

Lengyel sajtóforrások szerint a migránsok azután kezdtek törni-zúzni, hogy olyan híreket kaptak, hogy nem kapnak menedékjogot Németországban.

Wedrzyn azon lengyelországi befogadóközpontok egyike, amelyeket a Fehéroroszország irányából augusztus óta erősödő migrációs nyomás miatt létesítettek. A múlt hét elején közölt adatok szerint ezekben összesen 1828 személyt helyeztek el, legtöbben közülük irakiak.

Hétfői adatok szerint az illegális határátlépés miatt őrizetbe vett 1240 iraki közül 716-an kértek Lengyelországban nemzetközi védelmet.

Azok esetében, akik nem nyújtottak be ilyen kérvényt, illetve nem kapták meg a menekültstátuszt, a lengyel hatóságok megkezdték a visszatoloncolási eljárásokat.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a lengyel elnök fokozott készültséget szorgalmaz a NATO keleti szárnyán. Fokozott készültséget szorgalmazott az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán  Andrzej Duda lengyel elnök, miután csütörtökön a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tárgyalt Brüsszelben.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés