Hirado.hu
| 2021. 11. 26. – 13:23 | Ukrajna |
Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában a belarusz határnál. Fotó: Internet

Hirdetés

Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában a belarusz határnál. A cél a térség védelmének növelése, mert szakértők szerint az illegális migránsok Ukrajna irányába indulhatnak el.

Az ukránok 8500 katonát, határőrt és rendőrt vezényeltek a határra. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma Reggel című adásában elmondta, hogy: Ukrajnának nem hiányzik egy újonnan megnyíló frontvonal - írja a Hirado.

Mindaz, ami a lengyel-fehérorosz határon történt, bizonyos szempontból felértékelte az ukrán határszakaszt is.

A hibrid háború újabb fejezete kezdődhet az ukrán határon

A tanácsadó kiemelte, Ukrajna nyugati orientációja, valamint az, hogy az amerikaiak hatékony támogatását élvezi, míg Fehéroroszország Oroszország stratégiai szövetségese, egy újabb hibrid háborús színteret jelent, tehát a biztonságpolitikai kockázatok tovább nőhetnek.

Látni kell azt is, hogy Magyarország sincs túl messze a térségtől, valamint a lengyeleken túl, ezen az újabb kritikus határszakaszon már Szlovákia és Románia is érintett lehet, tehát így már négy európai uniós és NATO-tagország számára jelenik meg a migránsok jelentette probléma a határon – hangsúlyozta a tanácsadó.

Ez Magyarország számára azt is jelenti, hogy a déli határszakasz, valamint a kerítés nélkül is jól működő román határ mellett újabb szakaszok védelmére kell koncentrálni.

Horváth József kiemelte, a magyar-ukrán határon amúgy is feszült a helyzet a kárpátaljai magyar kisebbség miatt, így akár Ukrajna át is engedheti a migránsokat Magyarországra. Hozzátette, hogy egy incidens esetén Ukrajna negatív példa is lehetne a migránsokkal való bánásmód miatt. Ez nyilván komoly fejtörést okoz Ukrajnában, ahol ráadásul a Krímben és a Donbasszban kialakult válság is nehezíti a helyzetet.

Ukrajnának nem hiányzik egy újonnan megnyíló frontvonal

A biztonságpolitikai tanácsadó szerint ez az újabb frontvonal sok lenne Ukrajnának, és szórványosan már vannak áttörési kísérletek az ukrán határon. Megoldás lehetne, ha a migránsok repülővel visszatérnének például Irakba, de ennek reális esélye nincsen, sokan szeretnének inkább átjutni Ukrajnába, majd 3-4 országon keresztül Nyugat-Európába.

Az illegális embercsempészek számára sajnos ez egy újabb üzletet jelenthet.

Ukrajna számára most kiemelten fontos a határ élőerővel való megerősítése, valamint aktív felderítő elrendelése annak tisztázására, van-e olyan mozgás, amely az ukrán-fehérorosz határra irányul. Néhány ezer ember is komoly kihívást jelenthet Ukrajnának.

Az NGO-k tengeri migránsfuvarozása nem probléma, Lukasenka migránsreptetése az
Mindeközben Vlagyimir Putyin úgymond nyerő pozícióból szemléli a helyzetet, mivel Oroszország nincs a frontvonalban, az orosz külügy ki is használta a helyzetet, és számon kérte az EU-t, hogy ha például a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k esetében nem probléma az, hogy a tengeren át fuvarozzák a migránsokat az európai kikötőkbe, akkor miért probléma az, ha Minszk is ezt teszi? Nyugat-Európa számára mindenképpen kínos a felvetés, és uniós szinten nem is várható, hogy megoldást találjanak erre.

Horváth József szerint nincs sok remény egy EU-fehérorosz tárgyalásra, inkább azt tartja valószínűnek, hogy háttérmegállapodások születhetnek, leginkább Németország közreműködésével, hasonlóképp ahhoz, amikor Merkel leköszönő német kancellár egyeztetett az ügyben.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy különleges határvédelmi műveletbe kezdtek az ukrán rendvédelmi szervek a fehérorosz szakaszon. A művelet célja a határszakasz biztonságának és védelmének növelése a térségbeli migrációs válság miatt.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés