Hirado.hu
| 2021. 11. 27. – 09:00 | Világ |
Maghasadásos atomerőművet szeretne telepíteni az amerikai kormány a Holdra a NASA közreműködésével. Fotó: Internet

Hirdetés

Maghasadásos atomerőművet szeretne telepíteni az amerikai kormány a Holdra a NASA közreműködésével. A cél a jövőbeli Holdon történő kutatásokhoz szükséges energiaforrás létesítése.

Az atomreaktort egy külsős cég alkotná meg a Földön, üzemelésének helyszíne viszont a Hold lenne – adta hírül az Independentre hivatkozva a Hirado.

A NASA úgy véli, hogy az ötlet viszonylag könnyen megvalósítható, emellett igencsak hasznos, ugyanis az égitesten zajló további küldetésekhez elengedhetetlen egy olyan stabil energiaforrás,

amelyhez nem a Nap szolgáltatja az energiát, hanem önmaga állítja elő.

Az amerikai űrkutatási hivatal a hírek szerint máris elkezdte keresni a lehetséges kivitelezőket. A benyújtott pályázatoknak tartalmazniuk kell az uránnal működő reaktormagra, a nukleáris energiát hasznosítható energiává alakító rendszerre, a reaktor hűtését biztosító hőkezelő rendszerre, illetve a 10 évig legalább 40 kilowatt folyamatos elektromos áramot szolgáltató elosztórendszerre vonatkozó terveket.

Mindemellett elengedhetetlen, hogy a létesítmény emberi rásegítés nélkül is ki tudjon kapcsolni.

A NASA szerint egy hasonló erőművet akár a Marson is fel lehetne építeni. Az előzetes tervezetet 2022. február 19-ig kell leadniuk a kivitelezőknek.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés