HáziPatika.com

| 2021. 11. 27. – 07:54 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A sport jelentsen kihívást, ugyanakkor ne vállaljuk túl magunkat az edzésekkel - ismerős dilemma? Szerencsére vannak gyakorlatok, amelyek a kezdők számára is hasznosak, ugyanakkor haladók edzéstervébe is beilleszthetőek.

Séta

Tévhit, hogy aki formába szeretne lendülni, annak futnia kell. Nem beszélve arról, hogy aki rögtön kilométereket akar futni, kimerültségre, izomlázra számíthat, amitől elmehet a kedve a mozgástól. Egy félórás, tempós séta kezdetnek remek választás, sőt ezt a 30 percet akár három 10 perces alkalomra is feloszthatjuk egy-egy sűrű nap során. A séta az egész testnek jót tesz: egészségesebbek leszünk tőle, fokozza az állóképességet és a kalóriaégetést. Emellett pedig a fenékizmainkat is erősíti - ezt azért fontos kiemelni, mert ha ezek gyengék, akkor csípő- és hátfájással is bajlódhatunk - írja a Házipatika.com.

Döntött törzsű evezés

Mindennap órákat töltünk előrehajolva: görnyedünk a számítógépünk előtt vagy a telefonunkat nyomkodva. Ez feszülő mellizmokhoz, illetve gyenge hátizmokhoz vezet - ezeken segíthet ez a gyakorlat. Álljunk vállszéles terpeszbe, és dőljünk előre - hátunk a talajjal közel párhuzamos legyen! Fogjunk meg egy súlyzót vagy rudat - szintén vállszélességben -, és lógó helyzetből kezdjük a gyakorlatot: felhúzzuk a rudat a lábunk mentén a hasunkhoz. Háromszor 15 ismétlés ajánlott kezdőként, haladóként pedig be lehet vállalni ennél többet is.

Guggolás

Hatékony funkcionális gyakorlat, amelyhez hasonlót egyébként is többször végzünk nap mint nap: gondoljunk csak arra, hányszor állunk fel és/vagy hajolunk le enyhén berogyasztott térdekkel. Ha szabályosan akarjuk csinálni a guggolást, arra ügyeljünk, hogy csípőszéles terpeszbe álljunk, és térdünk ne menjen túlságosan előre - az például már nem jó, ha a lábujjak hegyénél kijjebbre toljuk a térdeket guggolás közben. Kezdetnek háromszor 15 ismétlés bőven elég, később akár többet is csinálhatunk.

Planking

A planket sokan a központi (core) izmok erősítő gyakorlatának tartják, de 10 másodperc után az egész test beszáll a munkába: vállaink, tricepszünk, mell-, comb- és fenékizmaink is keményen megdolgoznak azért, hogy ebben a pozícióban tudjunk maradni. Az is fontos, hogy ügyeljünk a légzésre és tartsuk behúzva a hasunkat. Kezdjük 15 másodperccel, majd amikor már erősebbek vagyunk, tartsuk ki a plank pozíciót 10 másodperccel tovább, majd még 10 másodperccel - és így tovább!

Függőleges evezés

A vállizmok erősítésére kiváló ez a gyakorlat. A vállak kis izomcsoportot jelentenek, ezért nagyon jól reagálnak már egy kis edzésre is, az eredmény pedig elég hamar láthatóvá válhat. Álljunk vállszéles terpeszbe, fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy kis kézisúlyzót! Hajlítsuk be a karjainkat, majd emeljük a könyökünket vállmagasságba (a súlyokat ekkor a mellkasunk közepénél fogjuk tartani); engedjük le a könyökünket, és csináljunk háromszor 15 ismétlést!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés