Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 27. – 11:11 | Kárpátalja |
A nagyberegi Máté Viktória már korán eldöntötte, hogy a kozmetikai szakmában szeretne érvényesülni. Az évek alatt több tanfolyamon is részt vett, hogy meglévő tudását még inkább szélesíthesse.

Hirdetés

A szempilla hosszabbítás története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. A ma ismert szempilla hosszabbítási technikák a 2000-res években váltak népszerűvé, azonban igéző szempillákra már sokkal régebb óta van igénye az embereknek. Már az ókori Egyiptomban kezdetleges festékekkel és kefékkel próbálták hangsúlyosabbá és hosszabbá varázsolni a szempillákat, hiszen azokhoz szimbolikus jelentést társítottak. A technológia és a tudomány fejlődésével ma egy egész iparággá fejlődött a szempilla hosszabbítás, mely mára már korszerű módon könnyíti meg számtalan nő életét világszerte.

A nagyberegi Máté Viktória már korán eldöntötte, hogy a kozmetikai szakmában szeretne érvényesülni. Az évek alatt több tanfolyamon is részt vett, hogy meglévő tudását még inkább szélesíthesse. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Hogyan került közel a kozmetikai szakmához?

– Nagyberegen születtem, ott is jártam iskolába. Az érettségi közeledtével döntöttem el, hogy szeretném kipróbálni magam a kozmetikai szakmában. Nem volt egy könnyű vállalás, hisz otthon nem támogattak a döntésemben – édesapám más szakmát szánt nekem. De én kitartó voltam. Tudni kell, hogy ez egy igen költséges ágazat, és azért, hogy összegyűjtsem rá a pénzt, egy call centerben helyezkedtem el. Ezt követően oklevelemet, a tapasztalatot a beregszászi Kraszotka Plusz Szépségszalonban szereztem meg, majd otthon fogadtam a vendégeket, aztán különböző szalonokban dolgoztam, jelenleg pedig a beregszászi Nail Art Studióban várom a szépülni vágyókat.

– Tinédzserként milyen érzés volt, hogy nem támogatták a terveit?

– Nem volt jó érzés, be kell vallanom. Azonban ma már hálás is vagyok ezért, hisz így megtanulhattam önállóan gazdálkodni, összegyűjteni a pénzt arra, amit szeretnék. Ma már, hála Istennek, mindenben támogatnak. Édesanyám segít a kisfiam nevelésében, a sok munka mellett nagy szükségem is van rá.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Az első tanfolyam során sok mindent megtanultam a kozmetikai kezelésekről – arcápolás, különböző kezelések, sminkelés. Hat évig dolgoztam otthon, mint kozmetikus, ez alatt az idő alatt sok visszajáró vendégem lett. Mivel mindig is úgy gondoltam, hogy tanulni, fejleszteni kell magam, ezért részt vettem egy tanfolyamon, ahol a szempillaépítést sajátítottam el. Ma már inkább ez a fő profilom.

– Milyen kérésekkel kereshetik meg a vendégek?

– Mint említettem, folyton képzem magam, ennek folytán kitanultam a testékszerezés csínját-bínját is. Így a szempillaépítésen túl különböző piercingek felhelyezésével is foglalkozom. Emellett baby fülbelövéssel is megkereshetnek. Felnőttek esetében – akár szempilláról, akár ékszerről legyen szó – mindig megbeszéljük, hogy mit is szeretne a vendég, elmondom neki, hogy az én meglátásom szerint hogyan lenne jó, vagy épp milyen stílusút lenne érdemes készíteni. A kicsikhez pedig nagy türelem és odafigyelés szükséges. Ha kell, megnyugtatom a gyermeket, vagy az édesanyát, elmondom, hogy nem kell félni, nem lesz semmi gond.

– Ehhez egyfajta pszichológiai tudás is szükséges…

– A teljes szépségiparhoz – bármilyen területen is dolgozzon az ember – kell egy minimális pszichológiai tudás és empátia. A vendég, miközben szépül, kiönti a lelkét, elmeséli búját-baját, problémáit, vagy épp a boldogságát. Nekünk ezeket az információkat tudnunk kell kezelni, tudnunk kell azt, hogy nem mondhatjuk el másnak, hisz a vendégünk megbízik bennünk, nem ítélkezhetünk felette, nem adhatunk tanácsokat. Meg kell hallgatnunk őt. Sokaknak már ez is nagy segítség.

– Hogyan élte meg a karantén időszakát?

– Én egy örökmozgó személyiség vagyok, aki folyton pörög, mindig dolgozik – volt, hogy hajnaltól estig voltak vendégeim. Emiatt is volt számomra nagyon nehéz ez az időszak. Be kellett zárnunk, nem dolgozhattunk, nem mehettünk közösségbe, ez talán épp annyira megviseli az embert, mint maga a betegség. Hála Istennek, a visszajáró vendégeim a karantén enyhülésével megtaláltak, sok a munka most is, és remélem, ez így is marad.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Számomra ez nem egy munka, hanem a szenvedélyem. Imádom csinálni, az alkotás szabadság is. Mikor látod, ahogy a kezed alatt megszépül egy vendég, és amit csinálsz, neki is kedvére válik, az nagy boldogság.

– További tervek…

– Mint említettem, folyton tanulok és képzem magam. További terveim is ez irányúak, szeretnék külföldi szempilla stylistoktól ellesni néhány trükköt, amit itthon tudok majd kamatoztatni.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 47. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés