HáziPatika.com

| 2021. 11. 27. – 14:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mellkasi fájdalom nagyon gyakori panasz, és mivel a mellkas számos szervet foglal magában, a fájdalom forrása is sokféle lehet.

Szerencsére nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de a fájdalmat semmiképpen nem szabad elhanyagolni, ugyanis akár az életünk is múlhat azon, időben kapunk-e megfelelő orvosi ellátást - írja a Házipatika.com.

A mellkasi fájdalom eredetének kiderítése gyakran alig néhány perces művelet, más esetekben viszont hosszadalmas és bonyolult folyamat, melynél nemcsak képalkotó vizsgálatokra, de vérvizsgálatra, sőt biopsziára is szükség lehet.

Mivel a mellkasban számos szerv helyezkedik el, így a fájdalom forrása ezek bármelyikéhez köthető. Így a fájdalom eredhet a mellkas bőréből, izmaiból, a bordákból vagy a szegycsontból, de a gerincből, a hátizmokból és az idegekből is; a légcsőből, a tüdőből, a mellhártyából; a szívből és a szívburokból, valamint az oda vezető nagyerekből; a nyelőcsőből, a rekeszizomból. Emellett előfordulhat, hogy bár a mellkasban érezzük a fájdalmat, valójában az máshonnan ered, például a hasüregben elhelyezkedő szervekből, így a gyomorból, a hasnyálmirigyből vagy az epehólyagból.

A mellkasi fájdalom oka tehát nagyon sokféle betegség, probléma lehet. Ezek mindegyike másféle kezelést, terápiát igényel, és bár lehet, hogy a mellkasi fájdalom csak múló kellemetlenség, előfordulhat az is, hogy nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség tüneteként jelentkezik. Ezért mindenképpen fontos, hogy a mellkasi fájdalommal időben keressük fel az orvosunkat! 

A fájdalom intenzitása, helye, jellege is sok mindent elárulhat a betegségről. A fájdalom lehet éles, tompa, szúró, nyilalló jellegű, koncentrálódhat egy vagy több kisebb területre, de érintheti a mellkas egészét is. Gyakran a lélegzetvételkor jelentkezik a legintenzívebben a fájdalom, más esetekben pedig bizonyos testhelyzetek váltják ki azt.

Lássuk, milyen betegségek és problémák állhatnak a mellkasi fájdalom hátterében! Bordatörés, bordarepedés vagy zúzódás; a szegycsont ízületeit és porcait érintő gyulladás; a mellhártya vírusos, bakteriális fertőzésre, autoimmun betegségre vagy egyéb krónikus betegségre visszavezethető gyulladása. Szintén mellkasi fájdalmat okozhat a légmell, vagyis amikor a mellhártya két rétege közé folyadék vagy vér kerül. A fájdalom oka lehet tüdőgyulladás, tüdőembólia is. 

Mellkasi fájdalom az egyik tünete a szívelégtelenségnek, szívinfarktusnak, a szívburok-gyulladásnak, vagy az aorta falának a megrepedésének. A gyomorégés és a refluxbetegség is nagyon gyakran okozhat mellkasi fájdalmat, mint ahogy a nyelőcső gyulladása, különböző betegségei is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés