Origo
| 2021. 11. 27. – 11:00 | Világ |
Egymillió évvel ezelőtt valami komoly átalakulás történt a Földön. Fotó: Internet

Hirdetés

Egymillió évvel ezelőtt valami komoly átalakulás történt a Földön: az addigi 41 ezer éves eljegesedési ciklusok meghosszabbodtak, és jóval tartósabb és keményebb jégkorszakok köszöntöttek a bolygóra.

De vajon mi okozhatta a közép-pleisztocén átmenetet? - írja az Origo.

Megmagyarázhatatlan jelenség váltotta ki a hosszú lehűléseket

Nagyjából 1 millió éve jelentős átalakulás történt bolygónk klímájában: az éghajlat egyszeriben másképp kezdett reagálni a Nap körüli pályánkban beálló változásokra. A nagyszabású klimatikus átrendeződést közép-pleisztocén átmenetnek, vagy az angol Mid-Pleistocene Transition alapján MPT-nek szokás nevezni. Az MPT előtt a hidegebb glaciális és melegebb interglaciális időszakok 41 ezer éves periódusidővel váltakoztak.

Az MPT-t követően azonban a glaciálisok valamiért intenzívebbé váltak, olyannyira, hogy a lehűlés nyomán kialakuló jégtakaró akár 100 ezer évig is fennmaradhatott az északi féltekén. Ekkor állt be a jégkorszakoknak az az új periodikus ritmusa, amely egészen a történelmi időkig érvényben volt.

A tudósok régóta törik a fejüket azon, vajon mi okozhatta ezt az átrendeződést.

Az egyik felmerülő lehetséges magyarázat az ún. Milankovitch-ciklusokkal függ össze. A Milankovitch-jelenséget az okozza, hogy a Föld Nap körüli pályája és orientációja ciklikusan változik, ami befolyásolja a bolygónk által elnyelt napenergia mennyiségét.

A szakma egyetért abban, hogy évmilliókig ez a jelenség volt a hidegebb és melegebb időszakok váltakozásának hajtórugója. Azonban a kutatások kimutatták, hogy egymillió évvel ezelőtt semmilyen lényeges törés nem következett be a Milankovitch-ciklusokban, ezért az MPT hátterében valami másnak kellett állnia.

Teljesen másként viselkedett az észak-atlanti régió

Az MPT-vel egyidőben a földfelszíni hőt újraelosztó óceáni áramlatok egyik nagyléptékű rendszere jelentősen meggyengült. Ez a rendszer, amely az Atlanti-óceánon keresztül hőt szállít észak felé, az Atlanti Meridionális Áramlási Rendszer (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) névre hallgat. Vajon ennek a rendszernek a lelassulása összefüggésben állt az eljegesedések meghosszabbodásával, és ha igen, miért és hogyan? A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban frissen megjelent közlemény ezekre a régóta nyitott kérdésekre kínál választ.

A kutatók a déli és északi atlanti-óceáni tengerfenékről fúrással kiemelt kőzethengereket elemeztek. A mintákat olyan helyekről vették, ahol az ősi mélységi vízáramok elhaladtukban kémiai nyomokat hagytak maguk után. „Azt találtuk, hogy az észak-atlanti régió közvetlenül az áramlási rendszer összeomlása előtt nagyon másképp viselkedett, mint a medence többi része" – mondta el Maayan Yehudai, aki a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földtani Obszervatóriumának doktoranduszaként vett részt a munkában.

Az óceáni áramlásrendszer összeomlása előtt az északi félteke jégpáncélja elkezdett erősebben kapaszkodni az alatta húzódó kőzetágyhoz.

Ettől hízhatott extrém nagyra az északi jégtakaró

A mostani eredmények megerősíteni látszanak azt a hosszú ideje vitatott feltevést, miszerint a korábbi jégkorszakok fokozatosan lehántották a csúszós kontinentális talajokat, így a jégtakarónak módja volt a régebbi és keményebb kristályos kőzetágyhoz tapadni, ami erősebben megtartotta, így a jégpáncél vastagabbra és stabilabbra nőhetett. Az adatok arra mutatnak, hogy ez a növekedés és stabilizáció, amely közvetlenül megelőzte az AMOC meggyengülését, átformálta a teljes földgolyó éghajlatát.

„Kutatásunk az egyik kulcsfontosságú kérdést oldja meg a glaciális ciklusok megindulása óta bekövetkezett legnagyobb klímaváltozással kapcsolatban – szögezte le Yehudai. - Felfedezésünk az északi féltekét jelöli meg a változás kiindulópontjának, egész pontosan az ott kifejlődött jégtakarót, amely a földi klímát a ma is megfigyelhető mintázat irányába terelte. Munkánk tehát fontos lépés az MPT okainak és eredetének feltárása felé, és hangsúlyozza az észak-atlanti régió és az ottani óceáni körforgás jelentőségét a jelenlegi és jövőbeni klímaváltozásban."

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés