Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 28. – 11:55 | Kárpátalja |
A GULÁG- és GUPVI-kutatók nemzetközi fórumának résztvevői az Európa–Magyar Ház udvarán felavatták Benda Kálmán emléktábláját.  Fotó: Szemere Judit

Hirdetés

A GULÁG- és GUPVI-kutatók nemzetközi fórumának résztvevői az Európa–Magyar Ház udvarán felavatták Benda Kálmán emléktábláját.

A tábla bronz domborműve Lengyel Tibor kiváló nyíregyházi szobrászművész alkotása, akinek ez immár a negyedik reliefje vidékünkön Pásztor Ferenc, Sütő Kálmán és Kecskés Béla portréja után. Az emléktáblát a Beregszászért Alapítvány adományozta. Az alapítvány elnökének, Dalmay Árpádnak avatóbeszédét dr. Zubánics László, a KMMI elnöke tolmácsolta, aki hangsúlyozta, hogy Benda Kálmán áldozatához méltó emlékjel került az Európa–Magyar Ház emlékfalára, ahol az Beregszászért Alapítvány több emléktáblája is helyet kapott már.

Benda Kálmán 1883. február 5-én Beregszászban született. Főhadnagyként harcolt az első világháborúban az orosz és román fronton. Signum Laudis kitüntetést és német II. osztályú vaskeresztet kapott. A Beregmegyei Vízszabályozó és Ármentesítő Társulat főmérnöke, majd igazgatója volt. Ő kezdeményezte még a ’30-as években a Vérke szabályozását és az ő irányítása alatt készült el a várost kettészelő, fehér terméskővel kikövezett folyómeder. A cseh uralom éveiben elnöke volt a Podkarpatská Rusi (azaz Kárpátaljai) Magyar Kultúregyesületnek, a Beregmegyei Kaszinónak, részt vett a Csehszlovákiában működő Egyesült Magyar Párt munkájában, a Tiszaháti Magyar Fogyasztási Szövetkezet, a Tiszaháti Magyar Bank, a Magyar Internátus Egyesület megszervezésében. Beregszász visszatérése után 1939-ben beválasztották Bereg vármegye közigazgatási és törvényhatósági bizottságába, a megye negyedmagával az Országgyűlés felsőházába delegálta. 1944 novemberében a szovjet hatóságok 62 éves korában letartóztatták elhurcolták, haditörvényszék elé állították, és 1945. január 25-én Ungváron koholt vád alapján kivégezték. Beregszászi házát elkobozták, családja pedig kénytelen volt elhagyni szülővárosát és Magyarországra menekült.

Az emléktáblát a Szolyvai Emlékparkbizottság nevében Tóth Mihály elnök és Dupka György felelős titkár leplezték le.

Sz. J.

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 47. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés