Közélet | 2021. 11. 29. – 09:30 |
A felmérés során megkérdezett ukránok 66 százaléka fogyaszt alkoholos italt, 32 százalékuk pedig azt mondja, hogy egyáltalán nem iszik. Fotó: Internet

Hirdetés

A Rating csoport által megkérdezett ukránok 66 százaléka fogyaszt alkoholos italt, 32 százalékuk pedig azt mondja, hogy egyáltalán nem iszik.

A válaszadók 1%-a vallotta be, hogy minden nap fogyaszt alkoholt.

Erről tanúskodnak a Rating weboldalon közzétett kutatási adatok - írja az Ukranews.com hírportál.

A válaszadók 33%-a havonta egyszer, 26%-a havonta többször, 7%-a hetente többször iszik alkoholt. 1%-uk nehezen tudott válaszolni az alkoholfogyasztás gyakoriságára vonatkozó kérdésre.

Gyakrabban fogyasztanak alkoholt a férfiak, a fiatalok, a középkorúak és a gazdagabbak.

A felmérés eredményei szerint a férfiak bármely életkorban nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, mint a nők. A fiatalok is gyakrabban fogyasztanak alkoholt, településtípustól függetlenül. A városokban a fiatalok és a középkorúak azonos mértékben fogyasztanak alkoholt.

A megkérdezettek által leggyakrabban fogyasztott alkoholos italok közül a bor végzett az élen - ezt a válaszadók 36%-a választotta, a második helyen a sör lett 29%-kal, a harmadik helyen pedig a vodka 20%-kal.

Az ünnepek és a rendezvények voltak a fő oka az alkoholfogyasztásnak – a válaszadók 67%-a választotta ezt. 30%-uk alkoholt fogyaszt a szeretteivel való jó idő eltöltésére,

24%-uk pedig kikapcsolódásra és feltöltődésre.

Többek között az ízek élvezete miatt 9% fogyaszt alkoholt, azért, mert jól megy az ételekhez - 8%, azért,mert jó az egészségre - 7%, valamint, mert segít az elalvásban - 4%.

A megkérdezettek 54%-a értett egyet azzal az állítással, hogy léteznek biztonságos, egészségre ártalmatlan adagok. 45%-uk az ellenkező álláspontot képviseli. Minden harmadik válaszadó a bort nevezte meg kevésbé káros alkoholos italnak, minden ötödik pedig a házi bort.

Csak 10% gondolja úgy, hogy a vodka kevésbé káros alkohol, 8% szerint sör, 6-7% pedig a konyakot és házi pálinkát nevezte meg.

A Közvélemény-kutatás résztvevői: Ukrajna 18 év feletti lakosa minden régióban, kivéve az ideiglenesen megszállt Krím-félszigetet és Donbászt. A minta életkor, nem és településtípus tekintetében reprezentatív.

A felmérést 2021. április 25-27-én végezték.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy egy felmérés szerint az ukránok akár 500 hrivnyáért is eladnák szavazatukat. A felmérés szerint a válaszadók 12%-a 500 hrivnyánál kisebb összeget, további 6% pedig 500-1000 hrivnyát jelölt meg.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.