Közélet | 2021. 11. 29. – 11:00 |
Kárpátalján elütöttek egy hársfalvai (Неліпино) lakost, aki belehalt sérüléseibe. Fotó: Nemzeti Rendőrség

Hirdetés

Halálra gázoltak egy gyalogost Kárpátalján; Stoltenberg: A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni; Csempészcigarettát találtak a Kijev-Bécs személyvonaton; Mártírjaikra emlékeztek a Tisza partján; Illegálisan akarta átlépni az államhatárt Mezőkaszonynál egy indiai fiatal. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. november 28-án.

Halálra gázoltak egy gyalogost Kárpátalján

Kárpátalján elütöttek egy hársfalvai (Неліпино) lakost, aki belehalt sérüléseibe. November 25-én érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a Szolyva közelében található Hársfalván elütöttek egy gyalogost. A rendőröknek a balesetet okozó Vaz-2109 típusú gépkocsi 37 éves sofőrje elmondta, hogy az esti órákban Szászóka (Сасівка) település irányából Szolyva felé tartva autója jobb oldala felől hirtelen nagy ülést érzett. Kiszállva az autóból egy sérült férfit vett észre a földön.

Stoltenberg: A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni

Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO nem bocsátkozik fegyveres konfliktusba annak érdekében, hogy megvédje Ukrajnát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a NATO kollektív védelmének elve nem vonatkozik Ukrajnára, mivel Ukrajna nem NATO-tag. „A NATO kollektív védelmi elvei nem vonatkoznak Ukrajnára” – mondta Stoltenberg. A kollektív védelem elve azt jelenti, hogy egy NATO-tagállam elleni támadást az egész Szövetség elleni támadásnak kell tekinteni. Ezt az elvet a Washingtoni Szerződés 5. cikke rögzíti.

Csempészcigarettát találtak a Kijev-Bécs személyvonaton

Az ukrán határőrök nagy mennyiségű csempészcigarettát találtak a Kijev-Bécs személyvonaton. A csapi vámosok november 28-án virradóan nagy mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát fedeztek fel a Kijev-Bécs személyvonaton. A vonat ellenőrzése során a vámosok több rejtekhelyet is találtak. A mosdókagylóknál a díszburkolat alatt 2390 csomag különböző márkájú zárjegy nélküli cigarettát találtak a vámosok.

Mártírjaikra emlékeztek a Tisza partján

A Badalóban lévő Mártírok emlékművön 150 magyar és zsidó származású férfi neve szerepel, akik közül 88-an soha nem látták többé szeretett Tisza-parti településüket, miután elhurcolták őket a sztálini lágerekbe 1944 novemberében, de a hosszú szenvedés után hazatértek sem élhettek már teljes életet szeretteik körében a legtöbbek számára rokkantságot, testi és lelki leépülést,  özvegységet okozó tragédia után. Erről emlékeztek meg 77 év után a mai utódok vasárnap Badalóban. A helyi református templomban tartott istentiszteletet követően a templom szomszédságában lévő Mártírok emlékparkban, az ott lévő emlékmű köré gyülekeztek a helyiek.

Illegálisan akarta átlépni az államhatárt Mezőkaszonynál egy indiai fiatal

Kárpátalján a mezőkaszonyi határőrök őrizetbe vettek egy 18 éves indiai állampolgárt, aki illegálisan akarta átlépni az ukrán-magyar határt. November 26-án a Munkácsi Határőrség mezőkaszonyi osztagának emberei őrizetbe vettek egy 18 éves indiai állampolgárt, aki illegálisan akarta átlépni az ukrán-magyar határt. Egy helyi lakos értesítette a határőröket egy idegen megjelenéséről a határ közelében. A határőrök azonnal az idegen keresésére indultak. A beregszászi járásbeli Mezőkaszony külterületén őrizetbe vettek is egy indiai útlevéllel rendelkező férfit. A fiatal elmondta, hogy legálisan november elején érkezett Ukrajnába, mert beiratkozott az egyik kijevi egyetemre.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.