Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 29. – 13:48 | Kárpátalja |
Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet tíz éves évfordulóját méltatta. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Hogy miért éppen a nagyszerű muzsikusokból álló, megzenésített verseket előadó Misztrál együttest hívták meg a megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet születésnapjára? Nemcsak azért, mert egy évtizeddel ezelőtt ez a zenekar elsők között lépett fel nálunk, hanem főképpen azért, mert ők a sokszínű és többrétegű magyar kultúrának azt a vonalát képviselik, amellyel maximálisan azonosulni tudunk, mondta el lapunk tudósítójának még a koncert előtt Pallagi Marianna, a szervezet igazgatója.

Orosz Ildikó, a civil kezdeményezés megálmodója és életre hívója arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben a PCS rendezvényeivel sokak számára szerzett örömet. Az alapításkor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a kárpátaljai magyar emberek és a velünk együtt sorsközösségben élő többségi nemzet tagjai számára megmutassuk: ezeréves közös történelmünk során számos komoly értéket sikerült létrehozni, és ezekre büszkék kell legyünk. A huszti Bethlen-nap, az ungvári BercsényiFeszt, a szerednyei Dobó-nap, vagy a péterfalvai KurucFeszt – ezek mindegyike több ezer embert mozgat meg – azt üzeni a mának, hogy történelmünk nagyjai csak úgy látták biztosítva a jövőt, ha azért valamennyi itt élő egyaránt tesz, tekintet nélkül nemzetiségre vagy vallási hovatartozásra. Így tehát szép küldetés a mienk, fogalmazott az elnök, s azt kívánta a PCS lelkes csapatának, hogy őrizzék meg azt a fiatalos lendületet és magas szakmai színvonalat, ami a kezdetektől fogva jellemzi a civil szervezet tevékenységét.

A „Kárpátalja, édes haza” c. dal előadásával a Misztrál együttes már a koncert kezdetén nagyszerű hangulatot teremtett. A közönség hamar szívébe zárta a vidékükön nem először fellépő zenekart. Erre talán a legfőbb bizonyíték, hogy már a harmadik-negyedik szám után felhangzott a vastaps. Nem kellett sokáig várni arra sem, hogy a nézők együtt énekeljenek a zenészekkel. Akikről megtudtuk, hogy mostanság az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetét dolgozzák fel, méghozzá úgy, hogy több, a pálosokhoz tartozó szerzetes költő versét zenésítették meg az utóbbi időben. Ezek közül is hallhattunk néhányat, s természetesen felcsendült több megzenésített Ady-, József Attila-, Dsida- és Babits-költemény is. Az adventi hangulatnak megfelelően nagyjaink istenes verseiből hallhattunk válogatást. „Minden egész eltörött” – fogalmaz „Kocsiút az éjszakában” c. versében Ady. A mostani várakozás jó alkalom arra, hogy aminek összeillesztésére, ragasztására van némi esély, azt legalább próbáljuk meg, sugalmazták az elhangzó zeneszámok. Hisz jól tudjuk, adventben gyakran történnek csodák.

Nincs születésnap torta nélkül. A hatalmas cukrászremekműből jutott mindazoknak, akik ezen az estén együtt ünnepeltek.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Jubilál a Pro Cultura Subcarpathica
  • Jubilál a Pro Cultura Subcarpathica

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés