HáziPatika.com

| 2021. 11. 29. – 16:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A köhögés az allergia, a megfázás és még számos egyéb betegség velejárója lehet. Ha viszont úgy tapasztaljuk, hogy több mint két hét után sem múlik el, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Az allergia és a megfázás mellett még számos oka lehet a köhögésnek. Négy komoly betegségre is utalhat a panasz - írja a Házipatika.com.

Szamárköhögés

Bár a betegséget jelentősen sikerült visszaszorítani a negyvenes években elterjedt védőoltások segítségével, manapság vannak oltásellenesek, akik nem élveznek védettséget, és nekik köszönhetően a szamárköhögés újra terjedni kezdett. 2012-ben világszerte összesen 48 277 megbetegedést diagnosztizáltak, amelyek közül 20 halállal végződött. A szamárköhögés náthára emlékeztető tünetekkel kezdődik (orrfolyással, köhécseléssel, lázzal), majd körülbelül egy hét után megjelenik a jellegzetes köhögés. Antibiotikummal kezelhető, kezeletlenül viszont súlyos szövődményei lehetnek.

Tüdőrák

A tüdőrákban szenvedő emberek 65 százaléka küzd krónikus köhögéssel a diagnózis pillanatában. Gyakran ez az egyetlen tünetük. Ráadásul nem csak a dohányosoknak van félnivalójuk - a tüdőrákos betegek 28 százaléka egyáltalán nem dohányzott soha életében. Ha a köhögés két hétnél tovább tart, esetleg véres váladék is ürül vele együtt, és mellkasi fájdalmaink is vannak, akkor mielőbb menjünk orvoshoz.

Tüdőgyulladás

A fő tünet a száraz köhögés, amely általában éjszaka rosszabbodik, emellett pedig a beteg fáradt és gyenge. Sokan ilyenkor vény nélkül kapható gyógyszerekkel próbálják házilag kezelni a bajt, amivel csak ártanak, mert így meggátolják, hogy a tüdőkben letapadt nyák és folyadék kiürüljön. Ha a megfázásos tünetek és a köhögés tíz nap után sem enyhül, akkor a legjobb mellkasröntgennel megbizonyosodni arról, hogy nincs-e tüdőgyulladásunk.

Tuberkulózis

Erre a baktérium által okozott betegségre nagyobb az esélye azoknak, akiknek legyengült az immunrendszere (például cukorbetegség vagy HIV-fertőzés miatt), vagy olyan magas rizikójú helyeken jártak, mint Afrika. Ha a köhögés három hétnél tovább tart, és mellkasi fájdalom, láz, kimerültség, éjszakai izzadás kíséri, esetleg vért köhögünk fel, azonnal menjünk orvoshoz.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.