Politika | 2021. 11. 29. – 14:19 |
Kuleba elutasítja azt a hibás logikát, hogy Ukrajna fegyverekkel való ellátása a konfliktus eszkalációját provokálja. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna védelmi képességeinek erősítését segítő államok nem provokálnak konfliktust, hanem hozzájárulnak a béke és a stabilitás megőrzéséhez - fejtette ki véleményét Dmitro Kuleba külügyminiszter a Zeit német lapnak adott interjújában.

"Kategorikusan elutasítom azt a hibás logikát, hogy Ukrajna fegyverekkel való ellátása a konfliktus eszkalációját provokálja.

Oroszország azt akarja, hogy Ukrajna gyenge legyen, ezért azok, akik tagadják a katonai és védelmi együttműködést államunkkal, erősítik Oroszország pozícióját" – mondta a miniszter, akit az Ukrinform.ua idéz. 

Emlékeztetett arra, hogy Németország kezdettől fogva nem volt hajlandó fegyverrel segíteni Ukrajnának.

Kuleba teljesen nonszensznek nevezte az ilyen kijelentéseket, és hangsúlyozta: "Senkit nem támadtunk meg, és nem áll szándékunkban katonai eszközökkel megoldani Donbász problémáját". 

A külügyminiszter megjegyezte, Kijev igen aktív párbeszédet folytat olyan nemzetközi – köztük európai – partnerekkel, akik katonai felszereléseket és fegyvereket adnak el hazánknak, együttműködnek a haditechnikai szférában Ukrajna önvédelmi képességének erősítése érdekében.

Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy mely országokról van szó. 

Kuleba úgy véli, hogy a katonai támogatás, az egyértelmű politikai üzenetek és a gazdasági szankciók jelentik a "fékező erőt". És ez attól is függ, hogy a határon kialakult jelenlegi feszültség valódi ellenségeskedéssé válik-e.

A fő tényező Ukrajna stabilitása. 

Kuleba azt is megjegyezte, hogy a minszki megállapodások és a normandiai formátum "kómában vannak, de még élnek, és meg kell próbálnunk ezeket tudatba hozni".

Az egyetlen mód az, ha tovább próbálkozunk, bármennyi ideig tart is, hogy magunk mögött hagyjuk a frusztrációkat és ne térjünk le a pályáról - hangsúlyozta. 

„A diplomáciának egyetlen alternatívája van: a háború. Ukrajna pedig nem akar háborút. Ezért továbbra is próbálkozunk, mert békére, stabilitásra és biztonságra törekszünk Ukrajna és egész Európa számára” – mondta a miniszter.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna fegyvereket vásárol európai országoktól. Kuleba kifejtette, a Nyugat támogatása a Kreml agressziójának megfékezésére szolgáló stratégia. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.