Politika | 2021. 11. 29. – 07:30 |
Kuleba kijelentette, Ukrajna az európai és euroatlanti közösség természetes része. Fotó: Internet

Hirdetés

A legfőbb akadálya annak, hogy Ukrajnát felvegyék az Európai Unióba és a NATO-ba, az, hogy egyes tagországok az Oroszországhoz fűződő viszonyuk szemüvegén át tekintenek a kérdésre – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter a Die Zeit című német politikai hetilapnak, adta hírül vasárnap a korrespondent.net hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője a hamburgi lapnak hangsúlyozta: csak idő kérdése, hogy Ukrajna EU- és NATO-tag legyen.

„Ukrajna az európai és euroatlanti közösség természetes része.

Tudjuk, hogy az EU-n belül van bizonyos szkepszis a további bővítést illetően. És hogy országunknak meg kell felelnie minden koppenhágai kritériumnak, amelyeket el fogunk érni. De mégsem ez a fő akadály az EU-tagságunk előtt” – mutatott rá.

Kuleba szerint a főakadály az, hogy egyes NATO- és EU-tagországok mostanáig az Oroszországhoz fűződő viszonyuk szemüvegén keresztül tekintenek Ukrajnára. „Ezért az üzenetem számukra egyszerű: fogadják el Ukrajnát az értékeinek és erényeinek megfelelően. Rászolgálunk arra, hogy Ukrajnára mint Ukrajnára tekintsenek. A viszony Oroszországgal egy dolog, a viszony Ukrajnával másik dolog” – emlékeztetett.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy külügyminiszter korábban kijelentette:

Ukrajnát felvehetik az EU-ba és a NATO-ba „befejezetlen reformokkal” is, ha erről lesz politikai döntés.

Ugyancsak szorgalmazta, hogy az EU és a NATO biztosítson Ukrajna számára világos útitervet a két tömbben való tagság eléréséhez.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Stoltenberg szerint a NATO nem fog Ukrajnáért harcolni.  „A NATO kollektív védelmi elvei nem vonatkoznak Ukrajnára”  – mondta Stoltenberg.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.