Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 29. – 12:36 | Kárpátalja |
Az elmúlt vasárnap Beregszász főterén is fellobbant az első gyertya a közös adventi koszorún. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Ez a karácsony más lesz, mint a többi. Mivel a világjárvány okozta félelem továbbra is velünk van, a szeretteinkért való aggódás tovább tart. A mögöttünk hagyott közel két esztendőben megtapasztaltuk, hogy mennyire fontos mélyebb érzelmekkel megtölteni kapcsolatainkat, és azt, hogy jobban odafigyeljünk egymásra.

És lehetőleg kerüljük a felesleges konfliktusokat. Egyben tanuljuk, szorgalmasan gyakoroljuk a megbocsájtás krisztusi parancsát, hangzott el a Beregszász főterén felállított adventi koszorúnál, a hitet szimbolizáló első adventi gyertya meggyújtására szervezett ünnepségen. A szép számban egybegyűlteket a szervezők – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet – nevében Doktor Benjamin köszöntötte, aki arra emlékeztetett, hogy a városban a közös advent, amelynek fő mozzanata a négy gyertyagyújtási ünnepség, immáron szép hagyománnyá vált.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy ez a vasárnap este annak az adventi beteljesülésnek a kezdete, amikor is valódi tartalommal kezdjük el megtölteni családi-baráti összejöveteleinket. A polgármester beszámolt róla, hogy a világjárvány Beregszász közösségét sem kímélte: mostanáig 35 szerető családtagot, barátot, polgártársunkat veszítettünk el. Hiszem, hogy a láthatatlan kór, amely félelemmel tölti el az embereket, hitünkben még erősebbé tesz bennünket, mondta Babják Zoltán, aki a továbbiakban köszönetet mondott mindazoknak, akik vidékünkön az élhető élet megteremtésén fáradoznak, s azt kívánta, hogy az elkövetkező esztendőkben is az összefogás, az együtt gondolkodás, az egymás iránti tisztelet jellemezze a hétköznapjainkat.

Az advent hagyományosan a várakozás és a felkészülés időszaka, így tehát ez az ünnep, és a vele kiteljesedő karácsony akkor válik igazán meghitté, ha az eseményeknek nem passzív szemlélői, hanem aktív részesei leszünk, hangsúlyozta Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola rektora. Elsősorban a lelkünkben kell rendet rakni, hogy ott a szeretet, az egymásra figyelés, az együttérzés és az önzetlenség méltó helyre találjon, hangsúlyozta.

Bár a karácsonyt megelőző egyre hosszabb színes vásári forgatagban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez az időszak rólunk szól, azért jobb, ha tudjuk: mindez mégsem így van – figyelmeztetett Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze. Hanem a mi jóságos Istenünkről, aki karácsonykor nekünk, embereknek adta egyszülött fiát, húsvétkor pedig a Fiú feláldozta magát bűneinkért.

Valószínűleg megszoktuk már, és sokan talán bele is nyugodtak abba, hogy életünkben oly sok szép beszédet hallunk, és oly kevés önzetlen cselekedettel találkozunk, fogalmazott Marosi István görögkatolikus áldozópap, a főiskolai Görögkör elnöke. Ha az utóbbira vágyunk, gyakran kezünkbe kell venni a Bibliát, hogy így tegyük nyitottabbá a szívünket Jézus Krisztus felé. Ha az ő gondolatait befogadjuk, akkor a szép szavak és igaz tettek maximálisan harmóniába kerülnek egymással.

A gyertyagyújtást követően az ünnepségen a főiskola énekkara szolgált.

Kovács Elemér

Hirdetés

  • Közös advent Beregszászon
  • Közös advent Beregszászon
  • Közös advent Beregszászon

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés