Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 29. – 07:58 | Kárpátalja |
Az orvosi kategória díjazottja prof. dr. Szircsák Erzsébet gasztroentrológus lett, az ápolói kategória díját pedig Gogola István tanár, pszichológus vehette át. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) 2017-ben alapította meg a Linner-díjat, mellyel a szakmájában igazán idén elismerésre méltó személyt jutalmaznak. Az ötödik díjátadóra november 27-én került sor a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.

A beregszászi római katolikus templomban tartott szentmisét követően került sor a díjátadásra.
Az ünnepségen először Reményik Sándor Az orvos című versét hallhattuk Tarpai Zsófia tolmácsolásában. Majd Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja méltatta a díj névadójának munkásságát, s abbéli örömének adott hangot, hogy a Beregszász neves szülöttéről elnevezett díjat azok az orvosok kapják, akik olyan lelkiismeretesek munkájuk során, mint Linner doktor volt. A diplomata emellett köszönetet mondott azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a 2019-ben kirobbant világjárvány kezdetétől mind a mai napig emberfeletti erővel küzdenek a betegek megmentéséért.

Ezt követően Lovas András – Linner Bertalan leszármazottja – háláját fejezte ki azért, hogy Beregszász hitelesen őrzi „Berti bácsi” emlékét.

„Amikor megálmodtuk ezt a díjat, amellett, hogy emléket szerettünk volna állítani városunk híres szülöttének, az egészségügyben dolgozók munkáját erkölcsileg is szerettük volna elismerni” – emelte ki Jakab Eleonóra, a beregszászi KÉSZ elnöke. Azoknak, „akik nem dicsekszenek diplomáikkal, beosztásaikkal, rangjukkal, kapcsolataikkal, ám híresek tettre készségükről, szerénységükről, szolgálatkészségükről… Akik idejüket és erejüket nem sajnálva, mások szolgálatába állítva, s cserébe nem kérve és nem várva semmit teszik a dolgukat. Minden tevékenységükkel, erejükkel, idejükkel embertársaik mellett állnak, így építve és szolgálva városunk polgárait, illetve kis kárpátaljai magyar közösségünket. Ez a mostani kitüntetés méltó elismerése annak a szerteágazó tevékenységnek, amelyet idei díjazottjaink évek óta végeznek az emberek segítésére és Isten dicsőségére” – fogalmazott Jakab Eleonóra, aki külön köszönetét fejezte ki azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik ma a beregszászi kórház Covid-osztályán dolgoznak fáradhatatlanul.

Ezt követően bemutatásra került a Linner-díjról szóló kisfilm, melyet Gazdag Mihály állított össze, és amely a díj alapítását, a díjazottak munkáját mutatta be. Majd átadásra kerültek az elismerések. Az idei évben a Linner-díj orvosi kategóriájában prof. dr. Szircsák Erzsébet gasztroenterológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem Belgyógyászat Alapjai Tanszék tanszékvezetője vehette át a kitüntetést, aki felelősségteljes munkája mellett önkéntesként havi rendszerességgel nyújt segítséget a Beregszászi Szent Anna Karitász istápoltjainak.

Az orvosi díj mellett a tavalyi évtől kezdve – a család kérésére – az ápolói díj is átadásra kerül. Ennek a kategóriának idei díjazottja Gogola István tanár, pszichológus lett. „Városunk egy egész kicsi közösség, amelyben mindig vannak ikonikus arcok. Gogola István is egy ilyen meghatározó személyiség. Gyakran látjuk ők, amint biciklijével épp tanítani siet, este pedig betegekhez megy gyógyszert beadni. Máskor valakivel beszélget az utcán – ám akik ismerik, azok tudják, hogy ezek nem felszínes társalgások, hanem lélekemelő, erőt adó beszélgetések, mely által megnyugszik a lélek. Hideg téli éjszakákon pedig láthatjuk őt, amint forró teát ad a hajléktalanoknak, s erre tanítja diákjait is” – hangzott a laudációban.

A díjátadót követően Tarpai Júlia, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola diákjának fuvolajátéka tette még emelkedettebbé a hangulatot. Majd Fülöp Júlia és Seres Leila közös előadásában hallhattuk Bródy János Szabadnak születtél című dalát. Őket követte Klarikova Zsófia, aki Petrenko Keringő című dalát adta elő szaxofonon.

A Bethlen Gábor Alap által támogatott esemény zárásaként a jelenlévők főhajtással emlékeztek a nagyszerű orvosra, miközben elhelyezték az emlékezés koszorúit a Sevcsenko utcai szülőházának falán lévő emléktáblánál.

Kurmay Anita

Hirdetés

  • Ötödik alkalommal adták át a Linner-díjat Beregszászon
  • Ötödik alkalommal adták át a Linner-díjat Beregszászon
  • Ötödik alkalommal adták át a Linner-díjat Beregszászon
  • Ötödik alkalommal adták át a Linner-díjat Beregszászon

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 48. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.