Közélet | 2021. 11. 29. – 16:00 |
Az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat. Fotó: Internet

Hirdetés

Az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), kiemelve ugyanakkor, hogy a beoltott népességen belül várhatóan csak enyhe tünetekkel járó megbetegedést okoz majd.

Hétfőn kiadott dokumentumában a WHO közölte: „az omikron a mai napig egyetlen halálos áldozatot nem követelt” - írja az MTI.

A szervezet felhívta a figyelmet:

egyelőre bizonytalanság övezi, hogy az új vírusváltozat mennyire fertőző és milyen gyorsan terjedhet.

Egyben azt javasolta a az egészségügyi hatóságoknak szerte a világon, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok beoltását.

Az omikron variánsban a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskemutációt fedeztek fel.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön:

mennyire hatástalanok, vagy hatásosak az eddig alkalmazott oltóanyagok az omikron ellen.

A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy egyelőre nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat. A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata – mondta vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.